Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi, 2 octombrie, pe Sfântul Ciprian. Acesta a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Potrivit crestinortodox.ro, Ciprian a fost vrăjitor, filosof și slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei.
Renunţă la vrăjitorie și ajunge episcop Conform crestinortodox.ro, un tânăr păgân, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina și dorind să o ia de soție, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian, pentru că fusese respins de fecioară. Ciprian a trimis la Iustina diavoli care să aprindă în ea pofta trupească pentru Aglaid. Cu toate acestea, vrăjile sale au rămas fără efect, căci ea le-a alungat cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci. În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian şi-a dat seama că nu alesese calea cea bună și s-a botezat, acceptându-l pe Hristos în viaţa sa. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu, episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304, împreună cu Sfânta Iustina.
Sfântul Ciprian înlătură farmecele şi vrăjile Pe strada Calea Victoriei, nr.12, între străzile Stavropoleos și Lipscani, se află Biserica Sfântul Ciprian-Zlătari. În aceast lăcaş sfânt este prezentă mâna dreaptă a Sfântului Ciprian. Oamenii îl cinstesc pentru partea luminoasă a vieții sale: îmbrăţişarea creștinismului, viața dedicată slujirii lui Hristos și pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop. Sfântul Ciprian este cel care înlătură farmecele și vrăjile. Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, făcătoare de minuni, se află în partea stânga a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni.
Tot astăzi, 2 octombrie, îi prăznuim şi pe: Sfânta Muceniță Justina, Sfântul Cuvios Teofil Mărturisitorul, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos şi pe Sfântul nou Mucenic Gheorghe.