Sfântul Andrei a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. Potrivit crestinortodox.ro, Andrei a fost ridicat la rangul „Stratilat”, adică de general, datorită meritelor sale. În anul 305, este nevoit să lupte împotriva perșilor. Atât el, cât și cei de aflaţi sub comanda sa, se vor ruga lui Hristos să-i ajute să iasă biruitori. Datorită rugăciunii lor, armata persană a fost înfrântă.
Supus torturilor crâncene Când Andrei a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunţat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa în Iisus, a fost supus unei torturi crâncene. Datorită respectului de care se bucura, acesta a fost eliberat din temniță cu scopul de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta împrejurări și motive pentru uciderea sa. Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiască intenţia împăratului, și-a luat armată formată din 2593 de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei unde, cu toții au fost botezaţi de Episcopul Petru al Tarsisului. Nici aici nu au scăpat de autorităţile imperiale. Aceste persecuţii l-au determinat pe generalul Andrei să urce împreună cu armata sa, în Munţii Taurus.
Conform crestinortodox.ro, armatele romane i-au prins pe când aceștia se rugau într-un defileu din munţi şi i-au decapitat pe toţi. Niciunul dintre ei nu s-a împotrivit, ci au primit cu bucurie moartea mucenicească pentru Iisus Hristos.
Alți sfinți pomeniți Astăzi, 19 august, îi pomenim şi pe: Sfinţii Cuvioşi Timotei, Agapie şi Tecla, Sfinţii Mucenici Evtihian şi Sfântul Cuvios Teofan cel Nou, făcătorul de minuni.