Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Muceniță Sofia și pe fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis astăzi, 17 septembrie. Acestea au trăit în Italia și au suferit în timpul domniei lui Adrian (117-138). Potrivit crestinortodox.ro, Sofia este un nume grecesc şi înseamnă înțelepciune. Sfânta Sofia a avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis - credința, Elpis - nădejde și Agapis - dragoste. Conform crestinortodox.ro, prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Împăratul, supărat, le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis, pentru a fi iertate. Pentru că au refuzat, acesta a dat poruncă să fie omorâte doar fiicele, ca mama să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor, ci și pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate în anul 137. În momentul în care au fost ucise, fetele aveau vârste fragede, nouă ani - Agapis, 10 ani - Elpis și 12 ani - Pistis.
Îndurerată de moartea fiicelor sale, Sofia şi-a dat duhul în mâinile Domnului După moartea acestora, Sofia şi-a îngropat fetele pe un deal, în afara cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, Sfânta Sofia a trecut în nefiinţă. Mormintele Sfintei Sofia și ale fiicelor sale, Pistis, Elpis și Agapis, sunt situate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicată Biserica Sfântul Mucenic Pangratie.
Astăzi, 17 septembrie, îi pomenim şi pe: Sfânta Muceniță Agatoclia, Sfinții Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota, Sfânta Lucia și Mucenicul Geminian, fiul ei, Sfânta Muceniță Teodota, Sfinții 100 de mucenici, Sfinții episcopi Pilevs și Nil și cei 46 de mucenici din Palestina, Sfinții Mucenici Haralambie și Pandoleon şi Sfinții Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru).