Pe data de 5 mai, creștinii ortodocși o prăznuiesc, an de an, pe Sfânta Muceniță Irina. Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Irina, pe numele ei adevărat Penelope, era fiica regelui din cetatea Maghedon, Liciniu, fiind născută păgână. Pe când avea șase ani, Penelope a fost închisă într-un turn cu multe camere, zidit chiar de tatăl ei, în afara cetății. Acolo a trăit o vreme, izolată, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare pe nume Caria și un înțelept bătrân, Apelian.
Visul care i-a schimbat viața Într-un vis pe care l-a avut într-o noapte, Penelopei i-a apărut îngerul lui Dumnezeu, care i-a spus că se va numi Irina și va fi mântuire pentru multe suflete, iar numele său va rămâne mare și cunoscut în întreaga lume. Astfel, Sfânta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian și a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.
Vestea trecerii sale la creștinism l-a înfuriat peste măsură pe pe tatăl ei, regele Liciniu, determinându-l să o supună pe fiica sa la torturi. Harul primit de la Dumnezeu a făcut-o pe Sfânta Irina să îl convertească în chip minunat la creștinism pe tatăl său.
Minunile Muceniței Deși a fost supusă la diferite încercări, umilințe, chinuri în vremea a patru împărați, Irina a arătat cât de mare este puterea lui Dumnezeu, reușind să treacă prin toate aceste încercări vie și nevătămată. Supraviețuind tuturor torturilor, Sfânta Irina a fost un exemplu pentru mulți păgâni, aceștia hotărând să treacă la creștinisim și botezându-se.
Când a intrat în cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei, regele de atunci al cetății, Numerian, a aruncat-o consecutiv în trei tauri din metal încins, dar ea nu a murit. A fost omorâtă în cetatea Mesembria, de regele Sapur, dar Dumnezeu a înviat-o. Văzând minunea, regele și mulțimea au început să creadă în Hristos și s-au botezat. O altă minune pentru care îi are este proslăvit numele până în zilele noastre este și aceea când Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu, poruncindu-i înțeleptului Apelian să-l închidă. După patru zile, când l-au deschis, trupul Irinei nu mai era în el.
Tot pe 5 mai, sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Neofit, Gaie și Gaian.
Sursă: crestinortodox.ro