Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfânta Cuvioasă Eufrosina şi Sfântul Serghie de Radonej, prăznuiţi pe 25 septembrie

Articol publicat Vineri, 25 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în Alexandria, în vremea împăratului Teodosie cel Mic (sec V). Ea a fost rodul stăruinței în rugăciune către Dumnezeu a părinților ei, care i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după o vreme îndelungată. Potrivit crestinortodox.ro, la vârsta de 12 ani, Eufrosina a devenit orfană de mamă, rămânând în grija tatălui său, Pafnutie.

A îmbrăcat haina monahală la 18 ani La vârsta de 18 ani, refuză să se căsătorească și părăseşte în taină casa părintească. Pentru a intra într-o mănăstire de monarhi, tânăra îmbracă haine bărbăteşti. Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea părintelui Agapit. Până la sfârșitul vieții sale, vreme de 38 ani, Sfânta Eufrosina avea să trăiască în acel așezământ monahal, dobândind o viață duhovnicească fără cusur, fără ca cineva să cunoască faptul că este femeie.

Și-a revăzut tatăl pe patul de moarte Conform crestinortodox.ro, Dumnezeu a rânduit în chip minunat ca tatăl sfintei, Pafnutie, să vină în această mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, în vremea când aceasta se apropia de obştescul sfârșit. Starețul i-a îndrumat pașii tocmai către ea, care, în tot acest timp, fusese cunoscută ca monahul Smaragd. Recunoscându-și tatăl, care i-a împărtășit acesteia durerea pentru fiica pierdută în urmă cu atâta timp, cuvioasa l-a îndemnat să nu deznădăjduiască, pentru că își va vedea din nou fiica.

Sfânta Eufrosina i-a spus atunci tatălui său să revină în mănăstire peste trei zile. Când Pafnutie a venit din nou, Eufrosina se afla pe patul de moarte. Atunci, sfânta i-a mărturisit lui Pafnutie că este fiica sa. Pafnutie a fost marcat atât de profund de această întâmplare minunată încât, după moartea fiicei sale, a hotărât să îmbrace el însuși haina monahală, trăind în acea mănăstire până la sfârșitul vieții.

Sfântul Serghie de Radonej Tot astăzi, 25 septembrie, Biserica îl pomeneşte şi pe Sfântul Serghie de Radonej. Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinţi ruși. El este socotit drept unul dintre sfinții prin care Dumnezeu a renăscut monahismul isihast rus, prin îndeletnicirea cu rugăciunea neîncetată și revenirea la nevoințele ascetice. 

Astăzi, 25 septembrie, îi cinstim şi pe: Sfântul Mucenic Pafnutie Egipteanul, Sfântul Pafnutie anahoretul şi Sfinţii Mucenici Pavel și Tatis, cu fiii lor.