În sunetul focului, mării și al versurilor Asociația Culturală Direcția 9 a adus „Poezia Vie pe plajă” la Doors Beach, din stațiunea Mamaia, într-o seară de toamnă magică, încălzită de focul de tabără aprins aproape de malul mării. Murmurul valurilor înspumate și al versurilor recitate de poeți talentați, veniți din toate colțurile țării, de la Iași, București, Brăila, Galați, Gorj sau Constanța, a creat luni seară, 7 septembrie, o atmosferă de poveste. Publicul a fost numeros și încântat de ineditul locației, cât și al evenimentului, în cadrul căruia s-au spus poeme de viață și de dragoste, până târziu în noapte. Aplauzele au marcat fiecare repriză de poezie, cei prezenți gustând din plin momentul feeric organizat pe înserate, la țărm de mare, conceput ca o evadare din tumultul cotidian și o desfătare a simțurilor.
Organizatorii acestei manifestări speciale au fost trei creatori de versuri talentați: Amelia Stănescu, Silvia Bitere și Adrian Suciu, de la Direcția 9. Au recitat în lumina focului de tabără: Alex Anastasiu, Corneliu Antoniu, Silvia Bitere, Ciprian Chirvasiu, Teda Peleș, Amelia Stănescu, Adrian Suciu, Emil Iulian Sude, Daniel Corbu, Simona Toma, Laurențiu Vedinaș, Tudor Voicu și Eduard Zalle. De asemenea, au mai citit versuri din creația proprie și alți invitați ai organizatorilor, printre care și poeta Ioana Burghel, din Gorj.
Sunetul focului, al mării și al poeziei a fost o invitație la visare și destindere pentru toți participanții la eveniment. Seara de poezie la Doors Beach din Mamaia Sat s-a înscris în cadrul Atelierelor „Poezia Vie”, organizate de Asociația Culturală Direcția 9, la Costinești și Mamaia, în perioada 4 - 8 septembrie. Între reprizele de versuri și emoții intense, amplificate de decorul natural fermecător prin simplitate, lângă mare și nisip, poeții ne-au împărtășit din impresiile și trăirile lor.
Poeta Amelia Stănescu: „Poezia și marea... un mariaj fericit, care creează o stare de bine tuturor celor care știu să iubească, să trăiască...” Iată ce ne-a declarat poeta Amelia Stănescu, organizatoare a acestei seri speciale: „Poezia și marea... un mariaj fericit, care creează o stare de bine tuturor celor care știu să iubească, să trăiască și știu ce înseamnă poezia - o parte a existenței noastre pe care ar trebui să o cunoaștem cu toții. Sunt extrem de fericită că această seară de la Doors Beach, la malul mării, a reunit poeți importanți, valoroși ai literaturii române actuale, care au venit de departe, chiar de la Iași, Galați, Brăila, București. Avem, după cum știți, o tradiție la Constanța a colaborării cu Asociația Culturală Direcția 9, o colaborare fructuoasă, concretizată în recitaluri poetice acompaniate de muzică, de obicei, iar în seara aceasta, acompaniate de murmurul mării”.
Silvia Bitere: „Poezia este o joacă a minții” La rândul său, poeta Silvia Bitere, implicată de asemenea, în organizare, ne-a spus: „Pentru mine, poezia nu este neapărat asociată cu marea, pentru că marea poate să fie în tine așa cum și orice oraș sau țară poate să fie în tine, India poate să existe în tine, poți călători foarte ușor, trebuie doar să fii tu însuți. Poezia se scrie foarte ușor, toți ar putea să scrie poezie, dar o păstrează pentru ei în gând, există doar curajul acela de a scoate poezia din noi. Eu am zis că poezia este o joacă a minții, care ajută omul să nu își piardă mințile. Poezia e fără definiție, este doar ceea ce simți și pui jos pe hârtie. Poate fi eșarfă, poate fi o mobilă de bucătărie, este același feng shui interior care te face să te împlinești și nu ține de altă persoană, ci doar strict de persoana ta. Poezia nu implică familie, chiar dacă autorul are așa ceva în viața de zi cu zi, poezia vine din altă parte, așa cum și Nichita Stănescu a spus: `Poezia este altceva`”. Referitor la celelalte seri de poezie, din cadrul taberei de pe litoral, Silvia Bitere a subliniat: „Serile de la Costinești au fost seri de veselie, pentru că poezia trebuie să fie un prilej de bucurie, ea nu trebuie să fie neapărat scrisă din tristețe sau alte categorii de sentimente. Practic, eu scriu poezie din bucurie”.
Corneliu Antoniu: „Și în poezie și în mare, ai șansa unică să te... îneci” Preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România şi directorul revistei de cultură „Antares", Corneliu Antoniu, unul dintre creatorii de stihuri aplaudați, luni seară, ne-a mărturisit: „Poezia și marea înseamnă pentru mine același lucru. Și în poezie și în mare, ai șansa unică să te... îneci. În același timp, nu poți trăi nici fără mare, nici fără poezie, este singurul drum care duce la adevăr și la lumină. Îi mulțumesc Ameliei Stănescu pentru această invitație și sper să nu fie ultima întâlnire”.
Adrian Suciu: „Poezia e nesfârșită ca și marea” Iată care este părerea poetului Adrian Suciu și organizator al evenimentului „Poezia Vie pe plajă”, din partea Asociației Culturale Direcția 9: „Poezia e nesfârșită ca și marea”. Artistul a remarcat, cu umor: „Ceea ce mi s-a părut foarte ciudat este faptul că e prima seară în care este mai mult public decât poeți. Adică sunt mai mulți oameni din afara cercului nostru decât oameni din cercul nostru și cred că este chiar o seară extraordinară, din motivul acesta și nu numai. E o seară în care publicul a copleșit, a covârșit poeții, este extraordinar să vezi așa ceva. Noi am făcut o ediție experimentală, se numește „Poezia Vie pe plajă”, am început la Costinești, anul acesta și intenționăm să o transformăm într-o tradiție, la fiecare început de toamnă să venim pe malul mării și să facem poezie. Au decurs foarte interesant serile noastre la Costinești, pentru că sunt neoficiale: noi am decis ce facem, noi am organizat, nu există nicio autoritate care ne cenzurează sau care ne spune ce să facem. Azi-noapte (n.r. duminică), seara de poezie a durat până la... 3.00 dimineața”.
Invitată în cadrul recitalului poetic a fost și Ioana Burghel, o poetă din Gorj, care ne-a vorbit despre marea sa pasiune: „Poezia este o iubire a mea dintotdeauna, din copilărie. Poezia a fost dintotdeauna în mine. Chiar dacă m-a trădat din când în când sau eu am mai trădat-o, n-a durat foarte mult și m-am întors de fiecare dată la ea cu aceeași bucurie. Ea mă definește, este refugiul, modul meu de a mă exprima dincolo de lume și de cuvintele obișnuite. Cred că poezia face lumea mai frumoasă. Atâta timp cât avem mare, soare, munți, atâta timp cât există planeta asta frumoasă, este imposibil să nu existe poezie”.
Poeții și publicul au prelungit magia momentului până târziu, cu speranța unei revederi în curând, la țărm de mare, indiferent de anotimp.