Ministerul Justiţiei, printr-un proiect de ordin, propune suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale persoanele private de libertate. Potrivit legii, sumele de bani alocate pentru hrana deţinuţilor se modifică dacă, prin inflaţie, preţul alimentelor depăşeşte 5% de la ultima actualizare, anunță Mediafax.
Ministerul Justiţiei, la propunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, trebuie să actualizeze suma de bani alocată normelor de hrană pentru persoanele private de libertate, în funcţie de modificările preţurilor alimentelor, conform datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică, dacă există diferenţe ce depăşesc 5% faţă de luna în care a fost stabilită ultima valoare.
Ultima actualizare a valorii financiare a normelor de hrană s-a realizat în 2018.
,,Potrivit art. 51 alin. (1) şi alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 9 aprilie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea financiară a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se stabileşte şi se actualizează de către Ministerul Justiţiei, la propunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în funcţie de indicii preţurilor de consum pentru actualizare la rata inflaţiei a elementelor patrimoniale, capitolul ”Mărfuri alimentare”, publicaţi de Institutul Naţional de Statistică în Buletinul statistic de preţuri. Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum mai sus menţionaţi, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.
Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilitii acestora prin ordinul menţionat - Ordinul ministrului justiţiei nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se arată în documentul pus la dispoziţie pe pagina Ministerului Justiţiei.
Institutul Naţional de Statistică arată că în perioada de timp cuprinsă între septembrie 2018 şi mai 2019, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentare s-a modificat cu peste 5,66%.
,,Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentar (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%. Având în vedere diferenţa procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum şi dispoziţiile art. 51 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se mai arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin al ministrului Justiţiei.