Blamată, adesea, de medici și nutriționiști, sarea convențională, procesată chimic sau numită, popular, sare... albă, este un ingredient pe cât de controversat, pe atât de util gospodinelor. Că doar nu degeaba se spune „ca sarea-n bucate”, ingredientul-minune care contribuie la gustul delicios al mâncărurilor, dar care, în exces - peste maximul admis de medici, de 6 grame pe zi - afectează iremediabil, în timp, sănătatea. Printre efectele nocive ale consumului excesiv ale acestui mineral, cunoscut sub denumirea tehnică de clorură de sodiu, se numără hipertensiunea arterială, retenția de apă în organism, afecțiunile cardiace și cerebrale.
Totuși, de câțiva ani, pe piața românească a apărut un nou tip de sare cu multiple proprietăți terapeutice, neprocesată chimic și care se extrage manual de la adâncimi variind de la 400 la 700 de metri. Este vorba despre sarea roz de Himalaya, un ingredient ajuns relativ recent în România, dar folosit din cele mai vechi timpuri, atât ca ingredient nelipsit în alimentație, cât și ca remediu natural pentru numeroase afecțiuni. Acest tip de sare s-a format în urmă cu sute de milioane de ani, în perioada în care apele acopereau cea mai mare suprafață a Pământului. În urma mișcărilor tectonice, apele s-au micșorat, apoi au secat, în urmă rămânând așa-numita sare de Himalaya, a cărei calitate excepțională este dată de faptul că a fost păstrată la adâncimi mari în pământ, departe de poluare. Culoarea roz provine de la conținutul de oxid de fier. Nu este o sare tratată industrial, ci este 100% naturală, nerafinată și fără adaos de iod.
Mai exact, sarea de Himalaya conține 84 de minerale și oligoelemente esențiale, care se regăsesc și în corpul nostru și datorită structurii ultra-cristaline, aceste minerale pot fi direct asimilate de celulele organismului. Despre sarea roz de Himalaya, unul dintre cele mai vechi remedii din lume, se vorbea în celebre tratate medicale ale Antichităţii, fiind studiată, ulterior, de alchimiştii Evului Mediu și fiind apreciată în medicina populară. Concluzionând, sarea de Himalaya roz este recunoscută ca fiind sarea cu cel mai înalt grad de puritate din lume.
Beneficii Dar care sunt proprietățile sării de Himalaya care o fac cu adevărat un ingredient-minune în orice casă, în ciuda prețului ceva mai piperat comparativ cu sarea de mare sau sarea convențională?
Echilibrează fluidele din organism Cristalele de sare de Himalaya sunt pline de nutrienţi, furnizează minerale şi oligoelemente şi creează mediul necesar pentru conservarea energiei vitale. Consumul regulat de sare de Himalaya echilibrează fluidele din organism, susţine absorbţia corespunzătoare a nutrienţilor şi eliminarea toxinelor.
Atunci când se adaugă în apa de baie, sarea roz de Himalaya dizolvă cu ușurință cristalele rezultate prin evaporarea transpiratiei, captive în pori. Drept urmare, corpul absoarbe, sub formă de ioni, toate mineralele și oligoelementele conținute în apă. Urmarea va fi activarea și echilibrarea fluxului energetic al corpului.
Întârzie îmbătrânirea celulară Restabilește pH-ul sanguin și elimină disconfortul creat de refluxul gastroesofagian cronic. Totodată, pH-ul normal permite celulelor să rămână active, ceea ce are drept consecință întârzierea proceselor de îmbătrânire celulară.
Detoxifiere Sarea de Himalaya este un puternic detoxifiant, proprietate ce poate fi verificată prin analiza de urină, dizolvă toxinele, deșeurile și substanțele nocive prezente în corp. Mai mult, are capacitatea de a elimina metalele grele (mercur, plumb).
Digestie Acest tip de sare are și un rol activ în digestie, facilitând absorbția nutrienților în intestin, stimulând și reglând tranzitul intestinal.
Ameliorează artroza, artrita, reumatismul Folosirea apei saline cu sare roz de Himalaya are acțiune benefică asupra unor afecțiuni precum artroza, artrita, reumatismele deformante sau calculii renali și biliari, ajutând organismul să dizolve depunerile și să le elimine.
Calciu și magneziu Sarea de Himalaya este benefică sistemelor muscular și osos, datorită conținutului de magneziu și calciu.
Reglează circulația apei în organism Sarea de acest tip favorizează reglarea circulației apei în corp, aspect esențial bunei funcționări a proceselor metabolice.
Menține sănătatea vasculară și respiratorie Sarea de Himalaya menține sănătatea vasculară (previne venele-păianjen de pe picioare), precum și sănătatea respiratorie, ajutând la curățarea sinusurilor în cazul congestiilor nazale.
Efecte de relaxare și energizante Acest mineral extraordinar favorizează relaxarea totală, combate stresul și oboseala fizică și psihică și asigură un somn odihnitor și sănătos. În plus, are efecte energizante și revigorante asupra organismului.
Accelerează metabolismul Sarea de Himalaya accelerează metabolismul, aviz persoanelor care doresc să țină o cură de slăbire!