Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Şantajul emoțional - „arta” care distruge integritatea individului

Articol publicat Joi, 07 Mai 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Sex in the City

Sursă foto: theblahqueen.com

Sursă foto: theblahqueen.com
Sursă foto: theblahqueen.com

Sursă foto: theblahqueen.com

Șantajul emoțional este una dintre cele mai puternice forme de manipulare, prin care oamenii apropiați nouă ne amenință (direct sau indirect), că ne vor pedepsi dacă nu facem ceea ce ei îşi doresc. În centrul şantajului se află o ameninţare de bază, care poate fi exprimată în mai multe moduri. Șantajiştii emoţional ştiu cât de mult apreciem relaţia noastră cu ei şi profită din plin de acest lucru. Adesea, ei ştiu secretele noastre cele mai profunde şi le folosesc împotriva noastră. Mânaţi de teama de a nu fi părăsiţi, joacă ultima carte: cea a teatralizării, a victimizării. Manipularea devine șantaj emoțional atunci când este folosită în mod repetat pentru a ne constrânge în respectarea anumitor cerinţe ale şantajistului, în detrimentul propriilor noastre dorințe . Acest „fenomen” este prezent în toate tipurile de relaţii: părinţi-copii, iubit- iubită, prieteni apropiaţi

De ce aleg oamenii şantajul emoţional? Oamenii care transformă sentimentele în arme urăsc „înfrângerea”. Pentru ei, dragostea, înţelegerea, respectul, nu contează. Ei îşi doresc să obţină ceea ce vor, ceea ce îi linişteşte pe moment. Nereuşind să dobândească abilitatea de a trece prin momentele dificile ale vieţii, sunt înspăimântaţi şi îşi doresc ca şi cei din jurul lor să le împărtăşescă sentimentul. Această metodă de răscumpărare psihologic-emoţională, care spune „dacă nu faci ce vreau, atunci vei fi rănit”, ne înrobeşte şi ne capturează într-un labirint fără scăpare. Atunci când cedăm cerinţelor şantajistului înrăutăţim situaţia. În prezent, psihologii şi psihiatrii au mulţi clienţi care se ocupă cu manipularea copiilor, a partenerului de viaţa, a fraţilor, etc. Victima manipulării suferă, deseori, de stimă de sine scăzută, anxietate şi depresie.

Cum scăpăm de şantajul emoţional? Specialiştii ne recomandă să ne detaşăm de emoţii, să privim situaţia din alt unghi şi să conştientizăm că acest tratament abuziv ne dezumanizează. Dacă nu ne dorim să rupem legătura cu persoana care ne manipulează, trebuie să începem să stabilim nişte limite, explicându-le că trebuie să ne trăim viaţa fără a fi în permanenţă controlaţi, evaluaţi, manipulaţi.

Ați fost vreodată victima vreunui... șantajist de acest gen? Recunoașteți vreuna din situațiile de mai sus? Dacă da, scrieți-ne pe office@101stiri.ro și povestiți-ne din experiența voastră de viață și cum ați reușit să gestionați problema, respectiv relația cu șantajistul emoțional.