Medicii italieni și români care colaborează în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice au ajuns la un bilanț de 100 intervenții chirurgicale pe cord, având o rată de succes de 100%, potrivit Ministerului Sănătăţii.
„Am reușit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noștri care se nasc cu malformații cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări. Anul trecut am stabilit cu reprezentanții clinicii italiene că vom continua acest program și că îl vom dezvolta la nivel național” a declarat, astăzi, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătății a semnat, în luna iulie 2014, extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni și români operează copii cu malformații congenitale cardiace în spitalele din România. Programul de cooperare include şi instruirea personalului medical în domeniul chirugiei cardice, iar obiectivul principal al Ministerului Sănătăţii este ca în anul 2016, după doi ani de la apariţia programului, echipa de medici români să poată efectua intervenţiile fără a fi coordonată de doctorii din Italia.
Conform Ministerului Sănătăţii, mortalitatea infantilă cauzată de malformațiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Anual se înregistreză aproximativ 2500- 3000 de cazuri ale copiilor nou-născuţi cu probleme cardiace.