S-A STINS UN SIMBOL AL VREMURILOR DE ALTĂDATĂ. DAR POVESTEA MAMAIEI MARIA DIN SATUL HORIA MERGE MAI DEPARTE…
Comunitatea Țăranilor Dobrogeni și a Experiențelor Dobrogene anunță cu regret trecerea în neființă a unui important membru, Mamaia Maria de la Horia. Gospodină autentică din satul Horia, județul Constanța, Mamaia Maria a devenit îndrăgită și renumită pentru bunătățile tradiționale pe care le prepara după vechi rețete din arta culinară românească, specifice tărâmului ars de soare dintre Dunăre și mare. În ultimii ani, ca membru al platformei Țăranii Dobrogeni, Mamaia Maria a participat la numeroase evenimente, ultimul dintre acestea desfășurându-se chiar zilele trecute, la Băcănia Câmpenească din Constanța. Atunci, invitații au degustat, pentru ultima oară, din turtele și brânzoaicele aromate, pregătite cu pricepere și dăruire de regretata dobrogeancă.
“Am avut onoarea ca, zilele trecute, să organizez ultimul eveniment pentru Mamaia Maria - <Turtele Mamaiei Maria>... Pentru ultima oară am gustat bunătățile ei și nici nu știam cât de norocoasă sunt...”, a spus, cu regret, Laura Stroe, inițiator al Experiențelor Dobrogene.
Mamaia Maria, pe numele său complet Maria Ionescu, s-a născut la data de 16 iulie 1939 și s-a stins din viață la data de 28 iulie 2020. Înmormântarea este programată miercuri, 29 iulie, în satul Horia, de la ora 12.00, sicriul fiind depus la biserica din sat.
Iată ce amintiri are dr. Laura Stroe, inițiator Experiențe Dobrogene, legate de bunica din satul Horia care și-a cucerit comunitatea din care provenea, dar și pe orășeni, cu bunătățile pe care le prepara întotdeauna cu dragoste și pricepere:
“A fost odată omul poveste, Mamaia Maria!
Dacă a avea părinți este o binecuvântare, a avea bunici este, poate, cel mai frumos dar pe care îl poate primi un copil. Unde există iubire mai mare ca în inima bunicii, unde auzi cele mai frumoase povești, unde te joci fără griji, unde înveți să te rogi și să ierți și unde guști copilăria mai bine decât în mâncarea bunicii... Așa îmi amintesc eu despre copilărie, despre bunica mea de la țară și așa am regăsit-o, după ce nu a mai fost, în Mamaia Maria.
Toată Dobrogea a cunoscut-o pe Maria Ionescu din satul Horia, Constanța ca Mamaia Maria, mamaia noastră, a tuturor. Un simbol al vremurilor de demult după care toți tânjim, un exemplu de curățenie sufletească așa ca în cărți, un om poveste în care și-au găsit loc atât tradiția, cât și modernitatea.
Mamaia Maria a înțeles nevoia timpului și i-a dat acestuia șansa să existe în fiecare poveste de-a ei, în fiecare turtă plămădită de mainile ei, în fiecare bucată de branză făcută de ea, în poeziile și picturile ei. Și timpul a răsplătit-o...I-a dat ani mulți și frumoși, copii, nepoți, strănepoți și mulți prieteni.
Știu despre Mamaia Maria că se trezea cu noapte-n cap ca să îngrijească bătătura cu animale, să pregătească brânza, smântana, cașcavalul, turtele și plăcinte cu brânză pentru orășenii care își doreau gustul de la țară și produse sănătoase, făcute după rețetele bunicilor săi. Vârsta înaintată nu a împiedicat-o să participe la întâlnirile țăranilor dobrogeni sau la târgurile dedicate acestora. Prin nepoata sa, Adina, a fost activă pe platforma țăranilor dobrogeni, livrând la oraș, în magazine și băcănii, bunătățile ieșite din mana ei. Și să nu uit... culorile ei transpuse în tablouri în care îi puteai citi cu ușurință sufletul suav, iar poeziile sale atingeau întotdeauna o stare de melancolie și introspecție.
Trăim timpuri complicate, știrile ne amăgesc, pandemiile ne amenință, lipsurile ne provoacă teamă dar de fapt ar trebui să ne ferim de Uitare... Să nu uităm cine suntem, să nu uităm istoria neamului, nu neapărat cea scrisă în cărți, ci istoria aia trăită și povestită de ai noștri, să nu uităm tradițiile, bunul simț și anii de acasă, să nu uităm oamenii ca Mamaia Maria.
Așa a fost odată omul poveste, a fost Mamaia Maria! Mă plec în amintirea sa și Dumnezeu să-i dea lumină eternă!”.
Referitor la tristul eveniment, Ioana Moroșanu, inițiator Țăranii Dobrogeni, a menționat:
“Pe Mamaia Maria am întâlnit o pentru prima dată în 2016, la prima serbare a Țăranilor Dobrogeni. De cum a venit, și-a suflecat mânecile și a început să plămădească de zor la turte și brânzoaice. Ore în șir. Se mai oprea atunci când mai venea cineva să o întrebe de unele sau de altele. Nu refuza pe nimeni. Nu exista om de la acea serbare să nu fi gustat din bunătățile făcute cu mânuțele ei sau sa nu o fi observat-o. Dăruirea și dragostea față de semeni era nemărginită. Iar când se apuca de povestit, era un izvor nesecat de amintiri. Îți era mai mare dragul sa stai lângă ea să o asculți. Drum lin, mamaie dragă. Povestea Mamaiei Maria va merge mai departe atât prin fiica ei, prin nepoata ei, Adina Ion, care s-a luptat să aducă produsele la oraș, cât și prin noi, cei care vom cumpăra în continuare brânzică bună și cașcaval delicios 100%naturale.
Dumnezeu s-o odihnească!”
CINE A FOST MAMAIA MARIA…
Originară din satul Horia, judeţul Constanţa, Maria Ionescu era cunoscută, de câţiva ani, ca… mamaia Maria, femeia care face cele mai bune turte şi plăcinte cu brânză. Cât era ziua de lungă, mamaia avea treabă prin gospodăria ei din satul situat la 65 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa. Mereu bucuroasă de oaspeţi, gospodina îi întâmpina cu produsele pe care singură le prepara: brânză, caşcaval, dulceţuri şi, bineînţeles, turte sau plăcinte cu brânză. Datorită nepoatei Adina, produsele bunicii ajungeau și în casele celor care doresc să simtă gustul autentic al produselor de la sat, mamaia Maria fiind membră și a comunității și Asociației Tăranii Dobrogeni. Trezită cu noaptea-n cap, mamaia Maria pregătea aproape zilnic sute de turte şi plăcinte cu brânză pentru orăşenii care doreau să guste din produse naturale, făcute manual, după reţete vechi de peste un secol.
DRUM LIN, MAMAIE MARIA!