Legendarul actor egiptean Omar Sharif a încetat din viață, vineri, 10 iulie, la Cairo, la vârsta de 83 de ani. Celebrul artist a murit în urma unei crize cardiace, iar decesul a fost confirmat de către agentul său, Steve Kenis. Acesta a declarat pentru AFP: „A încetat din viață în după-amiaza aceasta (n.r. vineri), din cauza unei crize cardiace, la Cairo. Era internat într-un spital specializat pentru pacienții bolnavi de Alzheimer”.
De asemenea, moartea sa a fost confirmată de bunul său prieten, fost ministru egiptean pentru antichități și egiptolog, Zahi Hawwas. Acesta a dezvăluit că starea psihică a lui Sharif nu era deloc bună, în ultima perioadă, actorul refuzând să bea și să mănânce. Înmormântarea va avea loc, cel mai probabil, duminică, 12 iulie.
O pierdere enormă pentru cinematografie Moartea sa a îndurerat milioane de oameni din lumea întreagă, vedete și iubitori ai filmului, depootrivă. Ministrul egiptean al culturii, Abdel Wahed el-Nabawy, a spus, într-un comunicat. că Omar Sharif „a oferit capodopere cinematografice (...) care au îmbogățit cinematografia arabă”. „Pierderea noastră este enormă”, a declarat ministrul egiptean.
Suferea de Alzheimer Omar Sharif suferea de Alzheimer, iar boala l-a determinat să renunțe la platourile de filmare, în 2012. Și-a încheiat extraordinara carieră în cinematografie cu filmul „Rock the Casbah”, de Laila Marrakchi.
Pe numele real Michael Demitri Shalhoub, actorul a devenit faimos în special pentru rolurile din „Lawrence al Arabiei” și „Doctor Jivago”. „Lawrence al Arabiei” a fost primul său film în limba engleză, care i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).
Mereu nemulțumit de prestațiile sale în filme Perfecționist în tot ceea ce făcea, Sharif era mereu nemulțumit de prestațiile sale în filme. „Sunt mulțumit de zece secunde dintr-un film și de zece secunde din altul”, mărturisea actorul, spunând că a jucat în „multe filme proaste” de nevoie.
Pasionat de bridge: „Toți banii pe care îi câștig, îi pierd” Pe lângă film, Sharif era pasionat de bridge, dar și de curse hipice. Frecventa cazinourile pentru a-și înfrânge „singurătatea”, spunea acesta. „Toți banii pe care îi câștig, îi pierd. Când am bani, sunt obligat să îi cheltui, dar nu mă deranjează dacă nu îi am”', mărturisea actorul.
Viață de nomad În ciuda celebrității, actorul a suferit de singurătate și a preferat să ducă viață de „nomad”. „Sunt singurul actor din lume străin peste tot. Aveam valiza mea, mergeam în hotelurile de lux, ca invitat”, mai spunea el.
A luat Leul de Aur și César-ul În 2003, Omar Sharif a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Veneția, iar în 2004, Premiul César pentru cel mai bun actor, în filmul „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran”.