Să știi când să te deconectezi Un nou studiu vine să confirme cercetări anterioare, care făceau o legătură între recurgerea excesivă la rețelele de socializare și starea de sănătate mentală. Astfel, potrivit studiului apărut în pourquoidocteur.fr, conexiunea îndelungată la aceste rețele sociale duce la creșterea riscului de anxietate și depresie. Important este, însă, să știi când să te deconectezi, acesta fiind și mesajul acestui studiu prezentat la Congresul British Psychological Society, care s-a desfășurat în Marea Britanie, la Manchester, în luna septembrie.
Adolescenții riscă cel mai mult să devină depresivi Același studiu mai arată că adolescenții care rămân conectați prea mult la rețelele de socializare riscă mai mult să fie depresivi.
Dr. Heather Cleland Woods spune că este important de știut cum pot produce rețelele de socializare astfel de stări. „Adolescența poate fi o perioadă de vulnerabilitate crescută, iar apariția unei depresii, a unei anxietăți sau a unei calități necorespunzătoare a somnului pot contribui la aceasta", consideră dr. Woods.
Utilizarea rețelelor sociale perturbă somnul și crește anxietatea Studiul a inclus 467 de adolescenți, care au completat chestionare despre accesarea în timpul zilei sau al nopții al rețelelor. Prin alte teste li s-au evaluat calitatea somnului, respectul față de ei înșiși, semnele de depresie sau anxietate și consumul emoțional. Astfel, s-a constatat că utilizarea rețelelor de socializare în timpul zilei și o prea mare implicare emoțională duc la perturbarea somnului nocturn. Un consum emoțional excesiv se asociază și cu o scădere a respectului de sine, o creștere a anxietății și a depresiei.