Kilogramele în plus sunt o adevărată problemă, atunci când ne dorim să îmbrăcăm rochia mult visată. Acest lucru ne împinge, deseori, să apelăm la tot felul de diete minune, care nu fac decât să ne îmbolnăvescă. Să slăbeşti peste noapte e boală curată!
Pentru a veni în ajutorul pacientelor care întâmpină dificultăţi în pierderea kilogramelor, doctorul Arthur Agatston (citat de Julia Hobbs în cartea „Top 10 regimuri de slăbit, cele mai eficiente şi mai cunoscute”), a elaborat un regim bazat pe calitatea alimentelor şi nu pe cantitate. Potrivit acestuia, regimul Miami este unul dintre cele mai populare, deoarece respectă noţiunea de echilibru alimentar. Principiul este extrem de simplu. Trebuie să alegem alimente care nu ar trebui să fie nici rafinate, nici denaturate în vreun fel. Este recomandat să alegem grăsimi şi zaharuri bune, atingând astfel un dublu obiectiv (pierdem în greutate şi ne controlăm parametrii sanguini). Nutriţioniştii care recomandă acest regim pun la dispoziţia pacientei o listă cu alimente permise şi interzise. În prima fază, trebuie să reducem alimentele cu un index glicemic ridicat. Chiar dacă această primă etapă este mai greu de gestionat de „fanele” înfocate ale zahărului, fazele 2 şi 3 sunt mult mai uşoare, datorită unei varietăţi mai mari a alimentelor.
Porţii normale şi rezonabile Prima fază a regimului durează două săptămâni, iar pierderea în greutate se situează între 3 şi 5 kilograme (localizată în general la nivelul burţii). În faza a doua, se vor pierde între 0,5 şi 1 kg pe săptămână.
Ce mâncăm în prima fază a regimului?
Alimente permise cât doreşti: carne (vită, viţel, porc - partea slabă), pui fără piele, fructe de mare, peşte, brânză dietetică, ouă, nuci şi seminţe, legume (fără cartofi. porumb, sfeclă, morcov, linte, mazăre, fasole), măsline. Sunt acceptate şi condimentele.
Alimente interzise: paste, orez, pâine de orice fel, cereale, fructele şi sucurile de fructe, părţile grase din carne, zaharurile concentrate, alcoolul şi băuturile răcoritoare îndulcite.
Ce alimente sunt permise în faza a doua? Alimentele pe care le poţi consuma sunt aceleaşi ca în faza I, la care mai adaugi şi alimente cu index glicemic scăzut (la discreţie): vinete, ciuperci, conopidă, castraveţi, spanac, cireşe, zmeură, mure, piersici, paste, cereale, pâine cu seminţe, orez sălbatic, fasole, năut, suc de roşii.
Alimente interzise: pâinea albă, orezul alb, prăjiturile de orez, pastele albe, biscuiţii dulci, cornurile, ananasul, bananele, pepenele galben, strugurii, mierea, ciocolata, melasă.
Alimente permise în faza a 3-a Această fază este de stabilizare. Dacă vei reuşi să ajungi până aici, adică la greutatea dorită, ai dobândit cu siguranţă obişnuinţe alimentare sănătoase. Această etapă este cea mai uşoară şi se permit… abateri! Alimentele care până acum îţi erau interzise sunt permise, dar în cantităţi de bun simţ.
Avantaje Slăbeşti frumos, sănătos, fără să-ţi numeri caloriile, într-un timp relativ scurt. Stabilizezi trigliceridele, colesterolul şi glucoza.
Dezavantaje Unele alimente permise sunt greu de găsit în supermarketuri.
Dacă în vacanţăsau de sărbători, acumulezi din nou 1-2 kg, reia faza 1 a regimului până pierzi din nou kilogramele suplimentare.