Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, sărbătorită pe 31 august

Articol publicat Luni, 31 August 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro

Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită pe 31 august. Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la Cer. Conform crestinortodox.ro, acesta a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul a fost păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în anul  395. 

În secolul al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Evenimentul reașezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august. 

În secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian iau Brâul de la Constantinopol. Mai târziu, în secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește Brâul mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos.

După cercetările altora, acest Brâu a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino. Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a înnoit  mănăstirea Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului". Racla de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost realizată în secolul al XVIII-lea, în Țara Românească. Este vorba, de fapt, doar despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite, în anul 1522, mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).