Indiferent de culoarea pe care o au, prunele sunt delicioase, răcoroase şi bogate în proprietăţi nutriţionale şi medicinale.
Sursă importantă de vitamina C Prunele, fructele savuroase ale verii, sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre. Atât cele uscate, cât şi cele proaspete (folosite în diverse preparate culinare), conţin doi fitonutrienţi unici cu rol de antioxidanţi, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, ce distrug radicalii liberi care ne atacă celulele.
Te scapă de anemie Datorită acţiunii vitaminei C, prunele combant anemia şi previn reapariţia acesteia. Vitamina C intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, având un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.
Indicate în cura de slăbire Fiind sărace în calorii, prunele sunt recomandate în dieta pentru slăbit. Potrivit nutriţioniştilor, fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi.
Cel mai bun laxativ natural Medicii le recomandă celor care au tendinţa de a face pietre la rinichi sau suferă de infecţi urinare frecvente să consume cât mai multe prune, deoarece acestea favorizeză eliminarea renală. Prunele conţin 80% apă, accelerează tranzitul intestinal, relaxează ţesuturile şi uşurează tranzitul. Ca laxativ, putem folosi şi prune uscate, înmuiate în apă timp de șapte-opt ore. Acestea pot fi consumate dimineaţa, pe stomacul gol sau cu pâine integrală şi iaurt.
Folosite şi în cosmetică Măştile cu prune sunt astringente şi le putem folosi în cazul în care avem un ten gras, cu porii deschişi. Fructele se zdrobesc si se ţin pe faţă timp de 30 de minute, după care se recomandă să le îndepărtăm cu apă călduţă. Pentru ca efectele măştii să fie spectaculoase, putem combina amestecul cu un albuş de ou bătut spumă.