Asociația Inomar Cluster, APM Constanța, Universitatea Maritimă din Constanța și Port Business Association au organizat luni, 30 septembrie 2019, o masă rotundă cu tema "COMUNITATEA PORTUARĂ – DIGITALIZARE, SECURIZARE, VIZIUNE INTEGRATĂ'', la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități portuare, reprezentanți ai Gărzii de Coastă, Serviciului Român de Informații, profesori și firme de tehnologie care furnizează soluții și servicii către sectorul portuar-maritim.
Discuțiile au fost axate pe necesitatea de a implementa directive europene referitoare la digitalizarea fluxurilor informaționale, minimizarea utilizării documentelor pe hârtie în procesele de raportare și autorizare a unor operațiuni, interconectarea la rețelele de date europene care facilitează importurile, exporturile și tranzitul de mărfuri prin porturile constănțene.
Întâlnirea a debutat cu alocuțiunile rectorului UMC, prof. dr. Cornel Panait și ec. Daniela Șerban, directorul general CN APM Constanța. Au fost prezentate o serie de bune practici la nivel internațional în domeniul adoptării unor sisteme de tip “maritime cloud”, “single window” și “port community system”, precum și principalele reglementări, directive și recomandări ale Parlamentului EU și IMO în acest sens.
Reprezentanții SRI au subliniat riscurile și vulnerabilitățile în domeniul cyber security care trebuie avute în vedere în cadrul actualelor și viitoarelor sisteme și rețele informatice, dar și câteva aspecte de conștientizare ale contextului de securitate în care se derulează operațiunile maritim-portuare la Marea Neagră.
Participanții din sectorul privat cu activități la nivelul platformelor portuare au fost foarte deschiși în a prezenta problemele cu care se confruntă în prezent în fluxul de documente către vamă și alte autorități, confirmând faptul că dezvoltarea unei platforme digitale comune ar crește viteza de procesare, ar elimina blocajele în operare și ar preveni corupția.
Conducerea Inomar Cluster a propus formarea unui parteneriat în care colaborarea dintre palierele administrativ - operațional și tehnologie - inovare să poată conduce către dezvoltarea și integrarea unei asemenea platforme. Parteneriatul ar urma să mobilizeze resurse din partea membrilor în vederea dezvoltării unei asemenea platforme adaptate la nevoile de operare și guvernantă, directivele europene și IMO, trendurile emergente în tehnologie pentru a permite scalarea și interconectarea fără probleme la rețele naționale și internaționale angajate în schimbul securizat de informații specifice lanțului de aprovizionare și autorităților de control.
Prezentările soluțiilor și capabilităților clusterului în domeniul tehnologiilor noi și emergente au fost convingătoare, astfel încât evenimentul a rezultat într-o rezoluție privind sprijinul și implicarea într-o asemenea inițiativă a majorității celor prezenți.
Pe lângă organizatorii menționați, au mai participat top-managerii unor organizații precum: CERTSIGN, GMB Computers, UMEX, COMVEX, SHENKER, LION SHIPPING & CHARTERING, GARDA DE COASTA, SRI, ANR, NORTH START SHIPPING, EASYDO, ACN, SCS, AXWAY, TID GROUP.