O plimbare pe faleza Cazinoului din Constanța îl poate face pe turistul copleșit de mirosul proaspăt și ușor sărat al mării, de briza care adie vara sau de vântul tăios al iernii, de mulțimea trecătorilor la fel de încântați ca el de freamătul valurilor, să lase neobservat un monument istoric de o frumusețe și o importanță istorică de necontestat. Situat pe faleză, în spatele statuii cu bustul poetului Mihai Eminescu, despre celebrul Far genovez de la malul mării circulă tot felul de legende.
Legenda începe în jurul anului 1300 Cea mai vehiculată dintre ele spune că farul ar fi fost construit în jurul anului 1300, de către genovezii care făceau comerț în portul Mării Negre - Pontus Euxinus. Ulterior, construcția cu o înălțime de aproximativ opt metri și cupolă din metal ar fi fost restaurată de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan, în perioada 1858-1860.
Cercetările de dată recentă au scos la iveală, însă, o cu totul altă poveste despre Farul așa-zis genovez de la țărm de mare. În volumul său „Povestea Farului Genovez", regretatul om de cultură Petre Covacef, inginer constructor de profesie, autor de carte, cercetător și colaborator permanent al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a dezvăluit că, de fapt, monumentul nu are nimic în comun cu genovezii. Petre Covacef povestește, în lucrarea sa, că „mai degrabă numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea până în 1878. Turcii care se aflau atunci pe aceste locuri, oameni modești în traiul lor și în construcțiile de locuințe rămase de la ei, au fost impresionați de construcțiile mai mari întâlnite la Constanța începând cu secolul al XV-lea (...). Impresionați de zidurile groase întâlnite în mai multe locuri din Constanța, le-au denumit în graiul lor Geneviz Calee (cetate genoveză). La Constanța au existat mai multe construcții care au purtat numele de Chei genoveze, Magazii genoveze și nu se putea ca o construcție de far să nu se numească Far Genovez".
Oricare ar fi adevărul despre Farul Genovez de pe faleza vechiului Tomis care, odată, îi călăuzea pe marinari cu lumina sa albă, în prezent, acesta este unul dintre cele mai reprezentative și mai pitorește monumente ale orașului Constanța.