Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Post negru și rugăciuni, în Ajunul Bobotezei

Articol publicat Marti, 05 Ianuarie 2016

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: bistriteanul.ro

Sursa foto: bistriteanul.ro
Sursa foto: bistriteanul.ro

Sursa foto: bistriteanul.ro

Creștinii ortodocși marchează astăzi, 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, prin post negru și rugăciune. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei nu se mănâncă și nu se bea.

Conform crestinortodox.ro, postul din ziua de 5 ianuarie datează din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi. Creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită - Agheasma Mare. Credincioșii beau din Agheasmă Mare timp de opt zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei, dar și în zile de post, la îndemnul duhovnicului.

Tot astăzi, 5 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Teopempt, cel care a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, în vremea împăratului Dioclețian. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi și i s-a dat otravă. Rămâne în viață după toate aceste chinuri și îl convertește la creștinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu s-au lepădat de credința în Hristos, lui Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu.

Astăzi, 5 ianuarie, îi cinstim și pe: Sfânta Sinclitichia, Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita, Sfântul Cuvios Fostirie, Sfântul Mucenic Sais, Sfântul Mucenic Teoid, Sfânta Cuvioasă Domnina, Sfânta Cuvioasă Tatiana și pe Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.