De la studiile plastice asupra plantelor pe care le-a prezentat în expoziţia de grup a masteranzilor Facultăţii de Arte la Muzeul Marinei, în cea mai recentă expoziţie a sa, „Florile din... noi”, artista expune două tipuri de lucrări: unul reprezentând structuri din microuniversul uman şi altul, concretizat în colaje ce reprezintă „radiografii” ale corpului uman şi analiza microscopică a sângelui, cărora le suprapune imagini din realitatea cotidiană (clădiri, oraşe, ape, figuri umane), reuşind o extensie a viziunii sale privind unitatea lumii vii.
Jocul cromatic pe care artista îl imaginează în forme diferite descrie lumea infinitului mic (microcosmosul celulei vii) văzut la microscop şi înfăţişat în compoziţii originale, pline de vitalitate şi de prospeţime. Organismul uman, ţesuturile, sângele, toate alcătuirile miraculoase ale acestei făpturi numită „om”, intră sub unghiul de cercetare al pictoriţei, care reuşeşte să convertească „meseria” în artă. Colajele descriu geometrii spaţiale, ca urmare a studiului structurilor moleculare ale corpului uman.
Este în pictura Gabrielei Pîrvuleţ Aramă o vitalitate structurală, o ştiinţă a compoziţiei bine temperate, un simț al culorii aşternute în straturi suprapuse sau alăturate, cu pasiune şi vervă, cu entuziasm şi jovialitate.
Artista se joacă frumos cu formele şi culorile, cărora le dă expresia descoperită cu ochiul atent al creatorului. „Gândesc în culoare”, spune artista şi acest lucru este uşor de recunoscut în lucrările sale ce dau unitate expoziţiei de faţă, care demonstrează că meseria făcută cu pasiune se converteşte în „artă”, că drumul muncii de laborator este unul real şi imaginar în acelaşi timp, că viaţa şi arta sunt realităţi frumoase, că lumea este infinită şi nuanţată asemeni culorilor vii şi plină de vibraţie pe care Gabriela Pîrvuleţ Aramă le imaginează.