Pictorul Filiz Velula este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității „Ovidius” Constanţa. Talentul lui se manifestă în direcţii multiple. Pictor, desenator şi sculptor, artistul s-a integrat în mişcarea plastică dobrogeană prin creaţiile sale unice, prin stilul pe care îl impune.
Dacă în pictură şi desen, artistul are o manieră figurativă, în creaţiile sale sculpturale, Filiz Velula realizează forme şi figuri din diferite piese metalice, angrenaje de uz casnic şi utilitar sau din motoare vechi, cărora le dă formă plastică, utilizându-si imaginaţia şi creativitatea.
Artistul evită artificialul şi facilul în toate creaţiile sale. Aş putea zâmbi scriind că arta sa este „grea” în ambele sensuri, mai grea chiar decât propria greutate corporală. În tot cazul, angrenajele compuse de Filiz sunt complexe, originale şi rafinate.
De la tema lucrării de licenţă ce face referire la „Metope”, Filiz Velula evoluează spre pictură şi desen, în care se exprimă cu dezinvoltură. În desen, surprinde clădiri vechi şi noi din centrul istoric al Constanţei, cu valoare de document artistic, surprinzând detalii semnificative, de stil şi simbol. Dacă în pictură, Filiz Velula este un colorist, folosind portocaliul, verdele, ocrul, în desen, registrul său cromatic este sobru, dar spontan.
Desenele Constanţei vechi îmi amintesc, prin verva inepuizabilă a execuţiei, de un mare desenator al Constanței, Cik Damadian, care a rămas o figură legendară a graficii realiste a anilor ‘60-‘70.
Filiz Velula este o valoare a generaţiei noului val de artişti de la Marea Neagră.