Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

„Pontica” 2015: „Un secol de arheologie la Tomis”

Articol publicat Luni, 05 Octombrie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ
Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Peste 100 de arheologi și istorici, reuniți la Constanța A devenit o tradiție ca în fiecare toamnă, la malul mării, să se organizeze tradiționala sesiune științifică internațională „Pontica”, astfel că, și anul acesta, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a pregătit o nouă ediție. Cea de-a XLVIII-a ediție a sesiunii „Pontica” se va desfășura sub genericul „Un secol de arheologie la Tomis. Instituții și personalități” și va debuta marți, 6 octombrie, la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC. 

Manifestarea științifică cu tradiție la Constanța se va derula în perioada 6 - 7 octombrie și va aduce laolaltă peste 100 de arheologi și istorici din România, Republica Moldova, Marea Britanie, Polonia, Bulgaria și Italia.

„Memento arheologic dobrogean” Printre diversele activități din cadrul „Ponticii” se înscrie și vernisajul expoziției temporare „Memento arheologic dobrogean”. De asemenea, se vor rosti alocuţiuni oficiale, iar mai mulți cercetători vor prezenta o serie de comunicări științifice. Emilian Popescu va vorbi despre „Primele semne ale creștinismului. Apariția lor în istorie”, Virgil Mihăilescu Bîrliba despre „Jocuri și jucători în Barbaricum”, iar Constantin C. Petolescu - despre „Zikidiba - de la Sucidava dobrogeană la Sucidava olteană.

Ioan C. Opriș va prezenta o comunicare cu tema „Capidava - primul șantier major de conservare-restaurare și punere în valoare a unui monument antic dobrogean după 1990, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013/ Axa prioritară 5/ Domeniul major de intervenție 5.1”.