Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Studiu PREDATORR:

Peste 30% dintre aduții din România suferă de obezitate!

Articol publicat Vineri, 22 Mai 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: amfms.ro

Sursa foto: amfms.ro
Sursa foto: amfms.ro

Sursa foto: amfms.ro

Peste 900 de specialiști medici discută, timp de patru zile, la Sibiu, despre alimentația nesănătoasă, obezitate și bolile metabolice ale populaţiei, în cadrul celei de-a 41-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ne informează agerpres.ro.

Potrivit studiului PREDATORR, în România, situaţia obezităţii este delicată: 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20-79 de ani suferă de obezitate. Dintre aceștia,21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II, 2,7% suferă de obezitate morbidă şi 34,6% sunt supraponderali.

Factor de risc pentru diabet „Acești oameni ar trebui să înțeleagă importanța controlului medical și al informării constante cu privire la starea de sănătate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet. Tot Studiul PREDATORR arată că11,6% din populația țării este afectată de diabet”, a declaratprof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.Zonele cu cele mai puține persoane afectate de diabet zaharat sunt Vaslui (8,2%), și Centrul țării (9,99%).

Tot din același studiu epidemiologic reiese și că 81% din populația țării prezintă dislipidemie cu una sau mai multe afectări ale factorilor lipidici. „Dislipidemia, anomalie a nivelului de lipide din sânge, se află, ca și obezitatea, diabetul zaharat și hipertensiunea, printre cauzele bolilor cardio-vasculare și ale bolii cronice renale. Recomand celor care au în familie persoane care suferă de această boală să meargă la doctor, pentru un control. Să facă același lucru și fumătorii și persoanele mai în vârstă”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

Recomandarea medicilor: creşterea activităţii fizice, renunţarea la tutun şi alcool şi, nu în ultimul rând, limitarea consumului de zahăr, sare şi grăsimi saturate.