Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Duminică, 27 martie

Periplu muzical extraordinar la Muzeul de Artă Constanța, în compania unor artiști de talie internațională

Articol publicat Joi, 17 Martie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Compozitoarea Gaby Kapps

Compozitoarea Gaby Kapps

Violoncelistul Omar Flavio Careddu

Violoncelistul  Omar Flavio Careddu

Pianista Andreea Bratu

Pianista Andreea Bratu

Constănțenii melomani sunt invitați, săptămâna viitoare, la un periplu muzical extraordinar, în compania unor artiști de talie internațională. Inedita incursiune muzicală, de la celebre compoziții clasice până la compoziții crossover contemporane, va fi găzduită de Muzeul de Artă Constanța, duminică, 27 martie, de la ora 17.00, iar intrarea este liberă. Concertul, un eveniment cameral care se anunță a fi unul de excepție, va fi susținut de violoncelistul de renume mondial Omar Flavio Careddu (Italia) și apreciata pianistă Andreea Bratu, consacrată pe scena de la malul mării și devenită deja un nume cunoscut în breasla artiștilor internaționali. Recitalul va fi prezentat de muzicologul conf. univ. dr. Mariana Frățilă, de la Universitatea „Ovidius”. 

Publicul constănțean se va delecta, în cadrul recitalului, cu un program deosebit de atractiv, compus  din lucrări  pentru  violoncel  solo,  pian  solo  și pentru  duo instrumental  (violoncel - pian). Repertoriul de concert a fost gândit  ca  un periplu  istoric pornind  de la muzica clasică a  compozitorilor  Johann  Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Charles Gounod, Gabriel  Fauré la compozițiile crossover contemporane (cu influențe din muzica jazz și muzica ușoară) ale autorilor Salvatore Sini și Gaby Kapps.

Lucrări în primă audiție mondială De asemenea, trebuie menționat faptul că patru dintre lucrările compuse de către compozitoarea  australiană  Gaby Kapps vor fi cântate  în primă  audiție  absolută (mondială) în concert. Este vorba despre „Three  Brief  Nocturnes”  pentru pian: „For a Lonely Night”, „A dialogue in the Night”, „Quasi Impromptu For a Restless Night” și „An Elegy of Passion” pentru  violoncel și pian.

Omar Flavio Careddu a declarat, cu prilejul concertului de la Constanța: „Dragii mei, pentru a mă prezenta în concert în fața publicului din România, un public care se bucură în seratele muzicale de valoroși muzicieni din țara dvs., este o mare onoare și plăcere. Muzica este cea care unește și dă glas adevărului artistic în domeniile artelor și acest concert alături de o muziciană așa cum este pianista Andreea Bratu va fi, fără îndoială, o frumoasă experiență”.

La rândul său, compozitoarea Gaby Kapps menționează: „Sunt profund onorată că muzica mea se va auzi în premieră în România. Poporul român are o vastă tradiție în ceea ce privește școlile și facultățile de muzică, sunt oameni foarte talentați, care au o tradiție minunată în domeniul muzicii și nu numai. Îi admir pe români pentru determinarea pe care o au în a depăși problemele din trecut și pentru tenacitatea care vă caracterizează pe toți. În mod special, faptul că o cunosc pe maestra Andreea Bratu mi-a confirmat ceea ce am crezut mereu (n.r. despre români): versatilitate, determinare, cultivare, însoțite de muncă asiduă și un admirabil simț al identității naționale. Din nou, sunt fericită să ajung, în premieră, în țara voastră cu o cultură atât de bogată”.   

Cine sunt protagoniștii evenimentului? Recitalul de la Muzeul de Artă din Constanța va aduce în prim-plan trei artiști de mare valoare.

Omar Flavio Careddu s-a născut într-o familie de artiști cu  multiple  influențe  etnice și culturale, tatăl său fiind italian, iar mama originară din exoticul Seychelles.

Licențiat în  violoncel - muzică clasică -, Careddu a urmat și cursuri la Conservatorul „Claudio  Monteverdi" din Bolzano, Italia. În vara anului 2010, ca și masterand, a fost selectat să participe la cursurile internaționale de perfecționare de la Castelsardo (Italia), unde a studiat sub îndrumarea maestrului  Marco Scano. În prezent, artistul predă violoncel la conservatorul Conservatorul „Claudio  Monteverdi" din Bolzano și este șef de partită violoncel în „Orchestra Giovanile Trentina” și „Orchestra Boheme” (Trento, Italia).

Omar Flavio Careddu și-a desăvârșit arta interpretării la violoncel  urmând, pe parcursul a trei ani, cursurile de măiestrie cu violoncelista americană Donna Magedanz în Sardinia (Italia).

Dorința de a aprofunda fenomenul muzical îl introduce și  în studiul altor instrumente (flaut, saxofon, chitară), dar și al mai multor stiluri adiacente (jazz, cântecul sud-american,  muzici etnice internaționale). A susținut o serie de concerte și turnee atât în domeniul muzicii clasice, cât și al altor genuri muzicale. Astfel, a avut concerte cu grupul Cordas et Cannas, colaborări cu cântărețul pop  Peter Gabriel, înregistrări  video difuzate pe ZDF Germania cu grupul tirolez „Kastelruther Spatzen”,  interviuri și articole pentru revista muzicală germană „FF”.

A participat ca invitat sau a contribuit cu interpretări în direct  la programe muzicale  sau  producții înregistrate pentru  importante posturi tv și radio: Cinque stele (Sardegna), RAI3 Bozen, Sardinia 2,  ZDF, Rete4,  Radio2,    SDF,  Video33,  RTTR, Telepace, Radio Maria, Radio Mir, Radio Mozart Italia, RAI 2.

 În februarie 2016, este solicitat alături de un renumit pianist italian, pentru un turneu concertistic cu muzică de cameră în Japonia (Osaka, Tokyio).

A înregistrat la diferite case discografice europene 10 CD/ DVD  -  albume  muzicale personale sau în colaborare cu distinși muzicieni.

Cariera sa concertistică internațională numără peste 800 de concerte în diverse stiluri muzicale  (de la  muzica clasica la  crossover) în țări ca Germania, Austria, Italia, Franța, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Canada, Italia, Croația, Bosnia, Haiti, Rusia, Brazilia. 

În 2005, a obținut Premiul pentru literatura, acordat de Societatea „Dante Alighieri” din Bolzano, Italia.

Pianista Andreea Bratu s-a născut în Galaţi şi a absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti fiind licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2001) la  clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin şi clasa de muzică de cameră  a prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu. Între anii 2002 - 2004 urmează specializarea bienală postuniversitară în Muzică Vocală de Cameră la prestigiosul  Conservator „Giuseppe Verdi” din Milano – Italia, sub îndrumarea maestrilor Luigi Zanardi şi Daniela Ucello. 

Desăvârşirea studiilor pianistice se concretizează prin frecventarea unor prestigioase Master-class europene conduse de maeştri ai pianului: Evgheni şi Olga Moguilevsky (Belgia-1988) Paul Badura-Skoda (Elveţia-1999) Roberto Szidon (Elveţia - 1999) Alain Planès   (Bucureşti-2000) Helmuth Deutsch şi Maria di Francesca Cavazza (Italia- 2002) Bruno Canino (Italia-2003) Andrea Lucchesini (Italia 2003) Eric Battaglia (Italia - 2004).  Are la activ participări la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale (Premiul Criticii Muzicale în cadrul Concursului „Mihail Jora”  din Bucureşti), la festivaluri în  ţară (Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului - Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanţa)  şi în străinătate (Orchestra  Giovanile Trentina -  Alto Adige Italia  2014, MozartWoche  Salzburg - AMI Italia 2015,  Drozdoff Society - New York 2015). Este implicată în proiecte artistice individuale sau alături de   apreciaţi muzicieni români şi străini în formații camerale de duo și trio.

Din 2005, desfăşoară  o constanta activitate didactică și  de cercetare în domeniu (Pian și Muzicologie în Interpretare Muzicală), ca  lector doctor universitar al Facultaţii de Arte a Universității „Ovidius” din Constanţa profilul Muzică. A obţinut titlul de doctor în Muzică cu Magna cum Laudae la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2010). 

Este  solicitată  deseori să participe în calitate de invitat sau  muzician în  cadrul programelor de televiziune românești și din străinătate. A înregistrat șase concerte de muzică de cameră -   live în DVD pentru „M.E. Productions” Constanta.

De peste  10 ani,  Andreea Bratu   desfășoară o  bogată  activitate  concertistică în România, dar și în Belgia, Elveţia, Franţa, Turcia, Italia. 

 În ultimii trei ani, a introdus în repertoriul de concert, pentru prima dată în România, piese instrumentale pentru pian de Richard Wagner, Charles Valentin Alkan,  Alexander Glazunov, Francis Poulenc  sau - în premieră absoluta - creații camerale sau solistice compuse de  Vladimir N. Drozdoff, Olivier dos Santos, Alexander Williams, Daniela Cojocaru, Petre-Marcel Varlan etc.

Compozitoarea Gaby Kapps, pe numele său Maria Gabriella Cappelletti, s-a născut în 1970, în Melbourne, Australia, într-o familie cu origini italiene și certe înclinații artistice.  Mama sa are o voce lirică frumoasă, iar tatăl  scrie poezie.

Gaby Kapps a început să studieze pianul de la vârsta de 11 ani,  la  MacDonald School of Music în Melbourne, iar șapte ani mai târziu, a preferat să urmeze, în țara de origine a părinților - Italia - studii superioare muzicale la Conservatorium Musicale „Vicenzo Bellini” în Catania (Sicilia), sub îndrumarea prof.  Pietro Cavallieri. 

Despre apreciata compozitoare care predă pian,  dirijează ansambluri corale și este, totodată, o renumită cântăreață de jazz and blues, vom reveni pe larg, zilele următoare, cu un portret sugestiv. 

Printre partenerii media ai acestui eveniment de excepție, de la Muzeul de Artă Constanța, se numără și publicația online www.101stiri.ro.