Din adâncurile străvechiului spațiu scăldat de apele Dunării și ale mării ies, periodic, la lumină, dovezi incontestabile ale unor civilizații pierdute în timp. Indiciile privind viața înaintașilor noștri există aproape la fiecare pas, în ținuturile dobrogene, iar Muzeul Carsium din Hârșova, județul Constanța, a devenit depozitarul unor piese arheologice de o valoare excepțională, descoperite de-a lungul anilor. Pe nedrept aflat într-un con de umbră, muzeul construit în arealul vechiului castru Carsium, întemeiat de Traian, în anul 103, pe locul unei așezări dace, ar trebui să fie pe lista cu locuri și obiective de vizitat a oricărui turist care se respectă și care dorește să afle... noutăți despre lucruri vechi, incitante, asupra cărora planează acea undă de mister dată de patina timpului.
Turiștii care se îndreaptă spre mare, cu gândul la distracțiile estivale, ar trebui să facă un popas și la Hârșova, la Muzeul Carsium, unde responsabilul instituției de cultură, dr. Constantin Nicolae, îi va întâmpina cu drag, apoi le va arăta piesele arheologice din expoziția permanentă și le va povesti lucruri cu totul inedite. Spre exemplu, extrem de interesantă este colecția de pandantive - una dintre cele mai valoroase din România - deținută de Muzeul Carsium și scoasă la lumină de săpăturile arheologice din așezarea neo-eneolitică de la Hârșova. Este vorba de mai multe podoabe de acest tip, confecționate, în general, din os, dar și din lut ars.
Podoabele indică preocuparea omului pentru aspectul exterior, de mii de ani „Importanța acestora este cu atât mai mare cu cât, în repetate rânduri, s-a pus problema modului în care oamenii se împodobeau în neolitic. Cum materiale ca: lemnul, țesăturile, probabil penele sau - de ce nu? - tatuajele de pe corp, nu se pot păstra, osul, piatra, lutul, scoicile, se păstrează mai bine. Pe numeroase statuete descoperite in arealul culturilor neolitice apar tot felul de ornamente care sugerează o grijă deosebită pentru aspectul exterior al omului în urmă cu mai multe mii de ani. Astfel, descoperirea unor podoabe, datate în această epocă, nu mai miră, astăzi, pe nimeni”, ne explică responsabilul Muzeului Carsium, dr. Constantin Nicolae.
Colecția de pandantive de la Muzeul Carsium este alcătuita din piese din oase de ovi-caprine, păsări, porcine, cerb, mistreț. Acestor exemplare li se adaugă și unul realizat din lut. De departe, cele executate în os se detașează prin rafinament, dar și simbolistică.
O piesă arheologică unicat în spațiul dunărean este un colier compus din 20 de astragale de oaie, așezate într-o anumită logica. În partea centrală se află o piesă cu decor incizat și cu urme de vopsea roșie, de o parte și alta câte una cu decor incizat, apoi celelalte într-o ordine simetrică față de cea centrală. Dr. Constantin Nicolae ne mai dezvăluie: „Dificil de spus dacă ne aflăm în fața unei simple podoabe sau este un colier care surprinde o anumită ierarhie în societatea așezării. Întrebări ridică și podoabele executate din defensă (n.r. colți) de mistreț. Sunt simple accesorii destinate să dea pieptului uman mai multă sugestie ori exprimă anumite credințe legate de succesul în vânătoarea animalului! Poate chiar sugera anumite practici ori credințe totemice. Este greu de spus cu exactitate. Faptul că acestea sunt executate cu multă măiestrie, că tăișul meșterului a fost exact, demonstrează multă imaginație, dar și dorința unui mesaj artistic. Dacă le privim pe toate acestea la un loc, ne dăm seama cât de puține lucruri știm despre această lume dispărută, dar fascinantă și ce mare nevoie avem să știm mai mult...”.
V-am convins?