Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Pahar cu reprezentări mitologice datând din secolul I, expus la Muzeul de Istorie Constanța

Articol publicat Joi, 07 Ianuarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sursa foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Sursa foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sursa foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Pasionații de istorie și mai ales de artefacte datând din primele secole ale creștinătății vor putea admira și studia îndeaproape un exponat vechi de milenii, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Artefactul este „Exponatul lunii ianuarie” la muzeu, fiind un recipient din sticlă deosebit, denumit generic „Paharul cu reprezentări mitologice”. Acesta poate fi admirat la MINAC începând de astăzi, 7 ianuarie, de la ora 13.00.

Valorosul obiect este inclus în expoziția permanentă a muzeului, în prima sală a secțiunii Tezaur. Evidențierea piesei ca exponat al lunii ianuarie se leagă nu numai de calitatea sa artistică extraordinară, ci și de personificarea Iernii în unul dintre cele patru registre ale paharului, potrivită anotimpului.

Piesă descoperită în mediul funerar al orașului Tomis Reprezentanții MINAC explică, într-un comunicat, care este vechimea și importanța artefactului: „Paharul cu reprezentări figurate datează din al doilea sfert al secolului I p.Chr. și a fost descoperit în mediul funerar al orașului Tomis. Este o piesă rară, cu siguranță provenită din import. Face parte dintr-un grup puțin numeros de astfel de piese, descoperite în mai multe părți ale Imperiului Roman. A fost lucrat prin tehnica suflării în tipar în unul dintre centrele specializate de pe coasta Asiei Mici. Aparține categoriei produselor de lux, din cauza costului ridicat de producție și a manoperei laborioase”.

Aceeași sursă mai dezvăluie că decorul paharului constă din patru reprezentări figurate în relief, care au fost asimilate de-a lungul timpului mai multor personaje mitologice. Consensul la care au ajuns cercetătorii este acela că grupul de personaje îi reprezintă pe: Mercur, Iarna, Hercule și Hymen, fiecare registru fiind încadrat de câte o aedicula sprijinită pe două coloane, cu stil schematizat.