Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Astăzi, 29 mai

„Ovidiana”, vernisaj la Art Gallery Constanţa

Articol publicat Vineri, 29 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ Poetul Ovidius exilat în vechiul Tomis a fost sursă de inspirație pentru masteranzii Facultății de Arte a Universității „Ovidius”

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ  Poetul Ovidius exilat în vechiul Tomis a fost sursă de inspirație pentru masteranzii Facultății de Arte a Universității „Ovidius”
Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ  Poetul Ovidius exilat în vechiul Tomis a fost sursă de inspirație pentru masteranzii Facultății de Arte a Universității „Ovidius”

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ Poetul Ovidius exilat în vechiul Tomis a fost sursă de inspirație pentru masteranzii Facultății de Arte a Universității „Ovidius”

Art Gallery din incinta Tomis Mall găzduiește, astăzi, 29 mai, de la ora 18.00, vernisajul unei expoziții inedite, care va fi prezentată sub titulatura „Ovidiana”. Cele mai multe compoziţii sunt picturi, utilizându-se culorile în acril, ulei, guaşă sau folosind tehnică mixtă. Pe lângă lucrările de pictură, există câţiva artişti care au abordat tehnicile de grafică: aquaforte, aquatintă, linogravură, cologravură sau pur şi simplu desenul în creioane colorate sau în tuş.

„Spaţiul poetic ovidian - literatură şi pictură” Dar cum a pornit ideea acestei expoziții? Graficianul conf. univ. dr. Ion Codrescu a propus masteranzilor de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, în cadrul cursului „Educaţia creativităţii plastice în context interdisciplinar”, tema de cercetare „Spaţiul poetic ovidian - literatură şi pictură”, pentru lucrările practice săptămânale în domeniul artelor vizuale. Proiectul de cercetare s-a desfăşurat pe mai multe etape: cunoaşterea operei poetice a lui Publius Ovidius Naso, documentarea, realizarea de schiţe de compoziţie, prezentarea şi comentarea lor în cadrul sălii de curs, selectarea celor mai bune schiţe pentru a fi transpuse în viitoare compoziţii, jurizarea lucrărilor, pregătirea şi redactarea catalogului, a invitaţiilor şi a afişului, panotarea expoziţiei, vernisajul şi realizarea unui DVD.

Conf. univ. dr. Ion Codrescu explică: „De la primele schiţe de lucrări, le-am spus masteranzilor că nu trebuie să facă o ilustraţie directă a unui personaj mitologic, a unui poem sau a unui vers, ci trebuie să caute echivalenţe plastice ale spiritului spaţiului poetic ovidian, să transpună discursul poetic într-un discurs plastic, să releve ceea ce este caracteristic scrierilor ovidiene, să caute cheia pe care a folosit-o Ovidius în zugrăvirea pasiunilor şi sentimentelor puternice ale eroilor săi, să găsească detaliul concret, significant şi evocator, să prezinte senzualitatea, instabilitatea, metamorfoza, cromatica şi sensul materiei. Ovidius a fost un fin psiholog, un maestru care a vorbit cititorului de pretutindeni, indiferent de epoca în care trăieşte. Prin urmare, Ovidius vorbeşte şi actualilor cetăţeni ai vechiului Tomis. Ovidius este contemporanul nostru”.

Proiectul s-a desfăşurat şi în cadrul Centrului de Cercetare şi Creaţie EUXIN, iar în faza finală s-a hotărât ca expoziţia să fie intitulată „Ovidiana”. Proiectul a atras, pe parcurs, și artişti plastici din Constanţa, Galaţi şi Brăila, care şi-au manifestat interesul să creeze pe tema poeziei ovidiene, strângându-se, în final, o mulțime de compoziții. Dintre acestea, în urma unei selecții riguroase, cele mai bune și-au găsit locul pe simezele Art Gallery. Artiștii s-au inspirat atât din opera poetului, „Arta de a iubi”, „Metamorfozele”, „Tristele”, cât mai ales din spaţiul de exil al poetului: marea, ţărmul, porţile şi zidurile cetăţii Tomis cu tot ceea ce însemna acest loc.