Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

LA CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL EDUCATIV “JEAN CONSTANTIN”

OUĂ ÎNCONDEIATE ȘI MELODII POPULARE DIN REPERTORIUL DOBROGEAN, MANIFESTARE CULTURAL-ARTISTICĂ A CENTRULUI “TEODOR T. BURADA”

Articol publicat Joi, 06 Aprilie 2023

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” a găzduit, joi, 6 aprilie 2023, o manifestare cultural-artistică deosebită, organizată de Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, cu prilejul Sfintelor Sărbători Pascale. Prezentat sub titulatura ”SĂRBĂTORILE PASCALE ÎN OBICEIURILE POPULARE”, evenimentul a fost o ocazie pentru cei prezenți de a afla câteva din tainele încondeierii ouălor - obicei străvechi de milenii, alături de prof. dr. Mariana Momciu din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 18 ”Jean Bart” din Constanța, dar și de elevii pe care îi coordonează, în cadrul proiectului cultural-artistic Tradiții Dobrogene.

Activitatea culturală menită să transmită mai departe obiceiurile, tradițiile, datinile și meșteșugurile populare românești a inclus și un moment artistic special în cadrul căruia grupul de elevi coordonat de prof. dr. Mariana Momciu a interpretat frumoase melodii din repertoriul dobrogean. Nu a lipsit nici mult așteptata demonstrație de încondeiere a ouălor, elevii înfrumusețând coaja ouălor cu motive specifice - forme geometrice sau florale, cât și motive religioase. Constănțenii i-au putut cunoaște pe Onciul Nicoleta, Alexandrache Andrei, Ioniță Mirela, Tomulescu Daniel, Caras Gabriela, Gavrilă Bianca, Tudor Denisa, Dulama Maria, Mumgian Maria, elevi ai claselor a V-a, a VI-a și a VII-a, alături de profesorul coordonator Mariana Momciu.

La manifestare a participat și directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”​, dr. Laura Stroe-Abibula, care a vegheat la buna desfășurare a întregii acțiuni cultural-artistice.

Iată ce ne-a declarat Mariana Momciu, profesor de religie în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 18 ”Jean Bart” din Constanța: „Avem un grup de copii foarte talentați, care doresc să își manifeste talentul atât în ceea ce privește încondeierea ouălor, cât și interpretarea de melodii populare românești. Anul acesta, avem o listă de melodii populare specifice pentru muzica populară românească din Dobrogea și astăzi (n.r. joi), copiii au interpretat “Hai, Dunărea mea” din repertoriul Elenei Roizen, „Fată cu ochi măslinii” - Marica Pitu, „Dobroge, mândră grădină”, Geamparale, „Mândră fată de pescar” din repertoriul Elenei Roizen. Unii dintre acești copii sunt talentați și la încondeierea ouălor, care este o artă străveche de milenii, ea a fost creștinată în urmă cu 2000 de ani, pentru că oamenii nu au renunțat la acest obicei frumos de a înfrumuseța coaja oului. Oul încondeiat este specific pentru România și mai puțin pentru alte popoare”.

Potrivit prof. Mariana Momciu, în Dobrogea nu a supraviețuit acest obicei - ca și multe alte obiceiuri - pentru că a fost 500 de ani sub dominație otomană, „dar se pare că a existat un sat - Alba din județul Tulcea și am aflat, de curând, și de Lipnița din județul Constanța, unde exista acest obicei. Eu l-am învățat de la o colegă, care la rândul său l-a învățat de la Clubul Elevilor și i-am ajutat pe copii să facă aceste ouă încondeiate în ultimii 24 de ani. Modelele le luăm din felicitări de pe internet, sunt modele din Bucovina, pe care le și prefer pentru că au forme geometrice și uneori, sunt mai ușor de executat, dar sunt și din celelalte zone ale țării - Muntenia, Oltenia, Transilvania, care au motive florale”.

Motivele religioase care se pot reprezenta pe oul încondeiat sunt peștele, cocoșul, biserica, crucea, păunul, delfinul și mai sunt reprezentate și obiectele cu care își lucrau oamenii pământul: grapa, sapa, secera, plugul. “Culorile folosite sunt tradiționale: galben, roșu, negru și pentru că nu prea putem folosi negru cu ușurință ne limităm la verde sau albastru - a treia culoare. Copiii încondeiază în funcție de talent și de plăcerea personală, eu le arăt doar modelele, important e să fie bine executate, culorile să iasă în contrast, din păcate depindem de consistența cojii ouălor. De preferat pentru încondeiere sunt ouăle albe”, ne-a mai dezvăluit prof. Mariana Momciu.