Cum arată atelierul în care creatorul își găsește liniștea și inspirația? Atelierul în care își desfășoară activitatea un artist plastic a fascinat dintotdeauna publicul, iar acest refugiu sacru al oricărui creator, unde își așterne pe pânză sau își modelează ideile în ceramică, lemn sau lut, rămâne un spațiu închis și plin de mistere pentru neavizați. Cei mai mulți amatori de artă cunosc o operă și pe creatorul ei doar la vernisaje, în spații mari, deschise, oferite de muzee sau galerii de artă, însă nu rareori rămân întrebările: ce se întâmplă cu adevărat în spațiul de creație al unui artist, cum s-a născut o lucrare, cum arată atelierul în care creatorul își găsește liniștea și inspirația?
Printre pensule, șevalete și tuburi de culoare Mai mulți iubitori de artă constănțeni au avut prilejul de a „invada” spațiul de creație al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Constanța, pentru a participa, sâmbătă, 12 decembrie, la un vernisaj inedit, chiar în atelierul în care s-au născut lucrările expuse. Expozanți au fost Mihaela Onesa și Horia Fărcașiu, doi tineri plasticieni talentați, absolvenți ai Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, dar și de master, iar curatorul evenimentului - Zetu Harry. Manifestarea neconvențională a strâns un public numeros pentru micul și incitantul spațiu de creație, cei prezenți privind curioși dezordinea... multicoloră din atelier. Printre pensule, șevalete și tuburi de culoare, și-au găsit locul, desigur, și superbele picturi ale Mihaelei Onesa, lucrări de mari dimensiuni într-o notă abstractă, care surprind prin tumultul sentimentelor redat sugestiv de tușele de culoare. Este un mesaj... violent, reflectat în autoportretele sale, ne mărturisește, franc, autoarea, creațiile fiind inspirate de o perioadă nu tocmai liniștită și optimistă din viața sa.
Complementar picturilor Mihaelei Onesa, sculpturile din ceramică semnate de Horia Fărcașiu vin să confere o nuanță de calmitate și echilibru întregii expoziții, ca o gură de aer proaspăt marin. Dealtfel, marea, scoicile, coralii sunt sursele sale de inspirație, după cum ne dezvăluie acesta. Expoziția din atelier poate fi considerată o îmbinare fericită de mesaje, de tehnici și stiluri diferite, dar care se completează armonios.
Surpriza expoziției: nud semnat Boris Caragea, de 5000 de euro, dezvăluit după 80 de ani Surpriza manifestării a fost o sculptură semnată de Boris Caragea și dezvăluită publicului după 80 de ani. „Sculptura este dintr-un set de nuduri făcute de Boris Caragea, la începutul carierei sale artistice și este pentru prima dată când este expusă în public. Acum este listată, până acum nu a fost listată pe nicăieri, provine dintr-o colecție privată. Știu că licitația a pornit de la 5000 de euro în sus”, a declarat Zetu Harry pentru www.101stiri.ro. Curatorul evenimentului a adăugat: „Ideea acestei expoziții a pornit la un pahar de vin. Eram cu Horia Fărcașiu și cu Mihaela Onesa și mi-au spus că doresc să își organizeze un eveniment. Am spus: „Hai să facem ceva ieșit din tipar și să deschidem atelierul pentru un vernisaj, să vină publicul, presa, să vadă cum arată locul în care se desfășoară un artist!”. Am vrut ca mesajul acestei expoziții să fie un pic diferit, pentru că se tot organizează evenimente în galerii de artă, muzee și am vrut să fim neconvenționali. Este avanpremiera unui eveniment mai mare, care va avea loc anul viitor și care va fi o surpriză, încă lucrăm la el. Avem ca partener, la toate evenimentele pe care le-am organizat Alira Wine of Romania, cele mai bune vinuri dobrogene, spun eu, care nu se găsesc în comerț, sunt făcute pentru Horeca și pentru export în Franța”.
Mesajul Mihaelei Onesa... Iată ce ne-a declarat și autoarea picturilor, Mihaela Onesa: „Am expus câte lucrări au încăput pe pereți, în jur de 15. Am vrut să fie un fel de expoziție-autoportret, în toate lucrările sunt eu, în diferite ipostaze în care m-am pozat chiar eu, nu pot să oblig oamenii să stea șase ore nemișcați. În ceea ce privește tehnica folosită, aceasta este acrilic pe pânză, e mai ușor de folosit, se usucă mai repede, e preferata tinerilor”. Artista ne-a mai spus: „Câteva dintre lucrări sunt chipuri distorsionate, sunt singurele cărora li se vede fața, de fapt, iar la celelalte cât mai puțin, sunt ascunse, am vrut cumva să redau ce se întâmpla în interiorul meu, fără să fiu foarte explicită. Foarte mulți oameni au zis că e ceva violent în ele. Da, este, într-adevăr, asta am vrut să transmit, mă bucur că am reușit. Am trecut printr-o perioadă mai ciudată, acum am pus punct și urmează lucrări mai optimiste”.
Horia Fărcașiu, un sculptor inspirat de mare Artistul Horia Fărcașiu ne-a declarat că a participat în expoziția din atelier cu nouă sculpturi. „Ce mă inspiră este, în primul rând, marea, poate și de aceea mă aflu la malul ei, de aceea am revenit aici, am fost plecat un număr mai mare de ani. Am revenit și nu știu dacă observați, la prima vedere, acest lucru, poate este valabil numai pentru mine, dar sper să reiasă, totuși, sursele de inspirație sunt camuflajul scoicilor, structura coralilor, dar evident, nu numai ce se află sub nivelul apei mării mă inspiră, sunt și elemente care se regăsesc pe pământ, cu noi. În general, fac piese care să poarte un dialog una cu alta, de obicei câte două sau, cum este cazul de acolo, un dialog între două elemente ale aceleiași lucrări”.
Referitor la timpul necesar realizării unei lucrări, Horia Fărcașiu a precizat: „Partea de modelaj ar fi undeva între trei și 30 de zile, în funcție de lucrare, de dimensiunile ei, de complexitate. De multe ori, trebuie să recunosc, mă răzgândesc pe drum și atunci automat că durează mai mult, refac... Lucrările noastre s-au integrat bine în această expoziție, spațiul este exact așa cum îl vedeți - asta era și ideea, de a păși în atelierul unui artist și de a vedea ce se întâmplă aici - este o încăpere în care doar acum nu lucrăm, este puțin mai murdar decât de obicei...”.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța 1, Urban Constanța, Alira.