Miercuri, 02 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Stop TB România, campanie de informare și conștientizare în lupta împotriva tuberculozei

O ROMÂNIE FĂRĂ TUBERCULOZĂ, CAMPANIA SĂPTĂMÂNII

Articol publicat Vineri, 25 Martie 2022

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate

Cei doi ani de pandemie COVID-19 ne-au arătat cât de fragile sunt sistemele de sănătate, iar situaţia recentă de la graniţa României cu Ucraina ne-a arătat cât de importantă e implicarea societăţii civile - organizaţii non-guvernamentale şi simpli cetăţeni - în acoperirea nevoilor persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate. De aceea, pe 24 martie 2022, a fost lansat proiectul “Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității*, ce are drept scop creșterea implicării civice și a capacității de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de tuberculoză și/sau HIV.

Parteneriatul STOP TB România, ca reţea informală de organizaţii active atât în domeniul tuberculozei, cât şi al HIV/SIDA, va fi instrumentul prin care organizaţiile şi cetăţenii vor putea contribui astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestora, urmând principiul „nimic pentru noi fără noi”.

Cu această ocazie, organizatorii transmit, într-un comunicat, un apel către Guvernul României de a creşte neîntârziat procentul din PIB alocat sănătăţii și bugetarea coerentă si completă de la inceputul anului, nu de la rectificare la rectificare. Dincolo de subfinanţarea cronică de care suferă sănătatea de ani de zile, cele două crize în derulare pun şi vor pune în continuare presiune pe sistemul medical. Şi nu mai vrem să existe pacienţi fără tratament sau fără acces la servicii medicale”.

De asemenea, sub sigla Stop TB România se derulează, în această săptămână, o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la tuberculoză, având alături autorităţi locale şi judeţene din 28 de judeţe care vor ilumina clădiri emblematice în roşu, culoarea-simbol a luptei împotriva tuberculozei.

Organizaţiile non-guvernamentale şi persoanele afectate de tuberculoză sau HIV au fost de-a lungul anilor parte activă a îmbunătăţirii politicilor publice în domeniul sănătăţii (fie că vorbim de acţiuni de prevenire în comunitate sau de Legea 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei), dar şi “watchdog” atunci când drepturile pacienţilor au fost încălcate sau când au lipsit medicamente în programele naţionale de sănătate. 

*Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește implicarea civică și capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB România, astfel încât politicile publice propuse și implementate la nivel central și local în comunități să țină cont de vocea acestor cetățeni, urmând principiul „Nimic pentru noi fără noi”.

DESPRE CAMPANIA STOP TB ROMÂNIA

  • Campanie de informare și conștientizare sprijinită de autoritățile locale și județene, aproape 40 de clădiri din 30 de orașe fiind iluminate în roșu;
  • Membrii Parteneriatului Stop TB România sunt organizaţii neguvernamentale şi organizaţii studenţeşti care promovează drepturile omului şi drepturile persoanelor la risc sau afectate de tuberculoză şi/sau HIV/SIDA în România, care desfăşoară intervenţii, proiecte sau programe în domeniul prevenirii şi controlului celor două infecţii şi îmbunătăţesc viaţa persoanelor afectate de acestea;
  • Viziunea Parteneriatului este o Românie fără tuberculoză;
  • Parteneriatul StopTB România este partener naţional al Stop TB Partnership (http://www.stoptb.org/), organizaţie internaţională cu sediul la Geneva. Împreună cu cei peste 1.700 de parteneri din întreaga lume, reprezintă o forță colectivă care transformă lupta împotriva tuberculozei în mai mult de 100 de țări.

Ultimul raport ECDC publicat în 2021 cu date din 2019 arată că:

  • Din 49.752 de cazuri de tuberculoză raportate în Regiunea Economică Europeană (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), aproape un sfert (23.4%) sunt din România. Împreună cu alte trei ţări, Franţa, Polonia şi Marea Britanie, cumulăm peste jumătate din cazurile de tuberculoză raportate în regiune.
  • România e pe locul 4 ca număr absolut de cazuri în Regiunea OMS Europa (https://www.euro.who.int/en/countries): Federaţia Rusă (73 000), Ucraina (34 000), Uzbekistan (22 000), România (13 000), Turcia (13 000) şi Kazakhstan (13 000).
  • Ca număr de cazuri noi şi recidive la 100.000 de locuitori, suntem pe locul 6 în Regiunea OMS Europa, înconjuraţi doar de ţări din spaţiul ex-sovietic: Kyrgyzstan (95.7), Moldova (69.5), Kazakhstan (67.4), Tajikistan (61.7), Ucraina (57.7), România (57.1), Georgia (54.3) şi Federaţia Rusă (50.3).
  • Am raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune la copii, respectiv 14.1 cazuri între 0 şi 4 ani la 100.000 de locuitori şi 12.2 cazuri între 5 şi 14 ani la 100.000 de locuitori.
  • Împreună cu Lituania, cumulăm 75.0% din totalul de cazuri de XDR-TB (tuberculoza rezistentă la aproape toate medicamentele);

Parteneriatul StopTB România (https://stop-tb.ro/