Constănțenii melomani au fost invitați, joi, 25 aprilie 2024, ora 15:00, la un eveniment cultural-artistic special, oferit sub titulatura sugestivă ,,O primăvară muzicală’’, de studenții Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța (UOC) - Specializările Muzică și Studii Muzicale Aplicate, semestrul al II-lea, Anul universitar 2023-2024. Este vorba despre un concert de practică artistică în cadrul căruia tinerii viitori artiști – interpreți, dirijori, profesori - și-au pus în valoare aptitudinile interpretative și cunoștințele muzicale acumulate până în prezent, sub coordonarea unor cadre didactice dăruite: lect. univ. dr. Mirela Voicu, lect. univ. dr. Andreea Bratu, CDA Tiberiu Oprea și asist. univ dr. Titiana Miriță.
Acest Concert Festiv s-a înscris în cadrul Festivalului ,,Primăvara Artelor” (15 martie- 31 mai 2024), desfășurat prin activitatea Centrului de Cercetare Științifică și Creație Artistică Euxin, al Facultății de Arte – UOC. Prezentatorul evenimentului a fost asist. univ dr. Titiana Miriță.
Concertul s-a remarcat printr-o diversitate stilistică muzicală, pentru toate gusturile și categoriile de ascultători: muzică medievală corală, muzică clasică, music-hall coral, aranjamente vocal - instrumentale jazzistice, aranjamente instrumentale proprii pe teme cunoscute din repertoriul muzical cinematografic, prelucrări stilizate din repertoriul muzicii tradiționale românești.
Studenții au încântat audiența și au fost răsplătiți cu aplauze pentru prestația lor, indiferent de stilul muzical abordat:
- ansambluri vocal - instrumentale - Corul specializărilor Muzică și Studii Muzicale Aplicate, pregătit de CDA Tiberiu Oprea - dirijor al TNOB ,,Oleg Danovski” Constanța și lect. univ. dr. Mirela Voicu;
- ansambluri instrumentale diversificate (cu pian, saxofon, vioară, acordeon, caval, percuție), formate din studenți ai specializărilor Muzică și Studii Muzicale Aplicate, pregătite de lect. univ. dr. Andreea Bratu;
- momente solistice vocale acompaniate, susținute de studenți ai specializărilor Muzică și Interpretare Muzicală, pregătite de lect. univ. dr. Mirela Voicu;
- momente solistice vocal- instrumentale și instrumentale solo, ale profesorilor coordonatori.
Coordonatorii concertului ,,O primăvară muzicală’’ au fost: lect. univ. dr. Mirela Voicu, lect. univ. dr. Andreea Bratu, CDA Tiberiu Oprea și asist. univ dr. Titiana Miriță.
CE SPUN STUDENȚII, DAR ȘI PROFESORII COORDONATORI DESPRE IMPORTANȚA SUSȚINERII CONCERTELOR DE PRACTICĂ ARTISTICĂ
Studenții au oferit propriile răspunsuri privind importanța acestor concerte de practică artistică din cadrul Facultății de Arte, în care performează:
- Cosmin Marian Strugariu, Studii Muzicale Aplicate (Master), anul I - solist caval, fluier: ,,Consider că aceste concerte ajută la dezvoltarea muzicală a studenților și îmbinarea unor stiluri muzicale dar și a viziunilor diferite ale acestora. Pe plan personal doresc să promovez atât instrumentele tradiționale românești cât și folclorul autentic în cadrul universitar. Sper ca împreună cu colegii din alte universități cu care colaborez în prezent ,să reușim păstrarea sau reintroducerea (după caz) a disciplinelor instrumentale cu instrumente tradiționale românești în cadrul Liceelor de Artă”.
- Ștefan Mihnea Năstase, Muzică (licență),Anul III, pian jazz, acompaniament pian: ,,Concertele de practică muzicală nu sunt doar momente de interpretare, ci reprezintă și oportunități de învățare și creștere personală. Prin repetițiile intense și colaborarea cu alți colegi muzicieni, învăț să lucrez în echipă și să comunic eficient, într-un context artistic. Experiența de a fi pe scenă în fața unui public aduce cu sine nu doar emoții pozitive, ci și provocări pe care trebuie să le depășesc, pentru a oferi o interpretare care să mă reprezinte cu succes. Această capacitate de a gestiona stresul și emoțiile în timpul prestațiilor live este extrem de valoroasă în orice carieră artistică. În plus, participarea la aceste concerte îmi oferă șansa de a primi feedback constructiv din partea profesorilor și colegilor, ceea ce mă ajută să-mi îmbunătățesc continuu abilitățile și să evoluez ca muzician. Aceste evoluții pe scena sunt esențiale pentru dezvoltarea mea pe termen lung în domeniul muzical”.
- Cristian Nicolae Mangoianu, (licență) anul III, vioară genuri crossover, pian acompaniament: ,,Pentru mine concertele de practică muzicală reprezintă un moment în care ,,magia” își face apariția, spun magie întrucât pentru mine muzica este un mod de exprimare prin care atât noi, cât și publicul, trăim o emoție aparte prin care transmitem un mesaj care nu poate fi transmis în alt mod, o emoție care ne dă frâu liber imaginației și care ne încarcă cu vibrații pozitive. Consider ca această practică muzicală ne ajută atât din punctul de vedere pe care l-am precizat mai sus, cât și în dezvoltarea noastră personală ca artiști.”
Iată ce spun profesorii coordonatori:
- Lect. univ. dr. Mirela Voicu, coordonator de practică artistică muzicală, muzică vocală și cor pe voci mixte specializările Muzică și Studii Muzicale Aplicate, Facultatea de Arte, UOC:
,,Corul Academic, în contextul actual, reprezintă o provocare atât pentru studenți, cât și pentru noi, cei care ne asumăm adaptarea unor lucrări muzicale, în funcție de materialul vocal pe care îl avem la dispoziție timp de trei ani, și respectiv, doi ani, atât cât durează programul de Licență și pentru cei care se înscriu mai departe, de Masterat. Pornim de la particularități repertoriale și astfel se cumulează multe ore de canto, de tehnică vocală și disciplina studiului, imprimată în repetițiile colective. Obiectivul este să reușim să formăm din studenții noștri, tineri viitori dirijori, interpreți, profesori care pot organiza în cadrul orelor de muzică o practică corală gimnazială, în școlile în care vor preda muzică, să aplice noțiuni și deprinderi în viitoarea lor activitate muzical – didactică și profesională”.
- Lect. univ. dr. Andreea Bratu, coordonator de practică artistică muzicală, muzică instrumentală, specializările Muzică și Studii Muzicale Aplicate, Facultatea de Arte, UOC:
„Încă ,,O Primăvară Muzicală" alături de studenții de la Muzică și Studii Muzicale Aplicate... În ultimii doi ani, in calitate de profesor, am experimentat cu studenții programelor Muzică (pedagogie muzicală) și Studii Muzicale Aplicate abordarea instrumentală în ansambluri de duo, trio, cvartet sau mai extinse, a mai multor genuri și stiluri muzicale. Se pare că, în cadrul colaborării noastre soldată cu câteva apariții publice apreciate de publicul local, stilul jazistic și repertoriul muzicii de film au fost cele mai adaptabile, potrivit capacității lor de exprimare muzicală, potrivit afinităților artistice etc . Alături de colegii care au pregătit activitatea corală și momente vocale solistice, Concertul semestrial "O Primăvară Muzicală" are, procentual vorbind, o contribuție semnificativă instrumentală, de acest tip.
Înainte să-i felicit pe toți, pentru că au meritat cu adevărat, dați-mi voie să felicit pe cei care au ales să petreacă această după- amiază, în compania noastră! Am remarcat și câteva grupuri de elevi, și de liceeni, foști studenți, absolvenți, profesori, și acei constănțeni deja dragi nouă, care vin la concertele noastre, de fiecare dată.
Într-o oră și aprox. 15 min am adunat o parte din activitățile noastre practice, activități în care am încercat să valorificăm motivația celor mai buni și implicați dintre studenți, alături de activitatea corală semestrială, de grup extins, tradițională am putea spune, a programelor de studii de tip pedagogie muzicală.
Ce doresc să subliniez, pe cei care au dorință de a studia muzica, au avut și un bagaj liceal dezvoltat anterior, fie prin frecventarea cursurilor liceale de specialitate sau prin studiu particular, îi invităm, în primul rând, la concertele studenților noștri și mai apoi, să se înscrie la programele noastre de studiu universitar. Se lucrează cu responsabilitate, cu fiecare în parte, se studiază în ansambluri o diversitate de stiluri muzicale, se învață/ aprofundează la cursuri teoretice alături de colegii nostri profesori, fenomenul muzical în diferite discipline, specifice înțelegerii actului educațional și artistic- muzical.
Pentru candidați este de reținut faptul că în foarte scurt timp încep modulele de pregătire pentru admitere, informații vor fi disponibile în câteva zile, la secretariatul Facultății de Arte, UOC! Mulțumim încă odată Muzeului de Artă din Constanța, pentru primire și găzduire!”.
Fragmente din concertul festiv susținut de studenți pot fi urmărite și pe internet, accesând link-urile:
https://www.facebook.com/mirela.gheorghe.902/videos/745720031049557
https://www.youtube.com/watch?v=byPJ_YfnzwI
https://www.youtube.com/watch?v=i0ymkZEJeQQ