Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

În luna iulie, la Muzeul de Istorie

O inscripție din timpul împăratului Tiberius, expusă în premieră la Constanța

Articol publicat Miercuri, 01 Iulie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Sursa foto: www.101stiri.ro-Daniel TITIRICĂ

Vizitatorii estivali ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) pot admira numeroase artefacte din valoroasele colecții ale prestigioasei instituții de cultură de la malul mării. Pe lângă expozițiile permanente și temporare, oaspeții muzeului pot vedea un artefact de o deosebită importanță pentru vestul Pontului Euxin în perioada romană timpurie, care este expus în premieră, în iulie, în cadrul seriei „Obiectul lunii la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Este vorba despre o inscripție în limba greacă, descoperită întâmplător în anul 2012, în comuna Săcele, din județul Constanța și care provine, probabil, de la Histria. Decretul datează din timpul împăratului Tiberius, putând fi plasat mai exact între anii 18-19 p.Chr. Potrivit specialiștilor de la MINAC, importanța textului constă mai ales în confirmarea unor informații transmise prin opera poetului Ovidius, exilat la Tomis. Conținutul inscripției oferă suficient temei pentru afirmații referitoare la statutul atât de discutat al cetății Histria în perioada romană, dar și la instaurarea puterii romane în zona litorală a Dobrogei antice.

Inscripția a fost prezentată pentru prima dată în cadrul congresului internațional „Interconectivity in the Mediterranean and Pontic World during the Hellenistic and Roman Periods”, desfășurat la Constanța, în anul 2013. De asemenea, despre acest artefact au realizat un articol cercetătoarele constănțene Maria Bărbulescu și Livia Buzoianu.

Inscripția va fi expusă pentru prima dată publicului larg, iar peste puțin timp va fi inclusă în expoziția permanentă a MINAC.