Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Andreea Apăvăloaei, artist decorator:

„Nu este un job, ci mai degrabă un sens, un mod de a trăi”

Articol publicat Marti, 02 Iunie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în De vorbă cu ...

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

A deprins tainele artelor plastice de mică, în spațiul de creație al tatălui său, din Roman, fascinată, după cum mărturisește, de dezordinea aparentă din micul atelier de lucru, de mirosul culorilor de ulei, de pensule și structuri privite la microscop... Andreea Apăvăloaei a urmat, firesc, cursurile unui Liceu de Artă, cel din pitorescul oraș de la poalele muntelui Pietricica, Piatra Neamț, iar talentul și creativitatea i-au îndreptat pașii către Capitală, unde și-a definitivat studiile. A absolvit Facultatea de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Arte București (UNAB) (2000-2004), apoi un Master în Arte Vizuale ( 2009) și un Modul Pedagogic Arte Vizuale (2009 - 2010).

De-a lungul timpului, tânăra și talentata plasticiană originară din Roman a avut numeroase expoziții de grup, dar și personale, a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a fost recompensată cu premii pentru activitatea sa de creație. După o îndelungată experiență ca artist plastic, având lucrări în numeroase colecții particulare, Andreea Apăvăloaei și-a găsit menirea și împlinirea ca artist decorator, iar proiectele sale deosebite și-au găsit locul și în rubricile unor importante reviste de specialitate.

Fie că este vorba de Piatra Neamț, București sau Constanța, apreciatul artist decorator străbate țara pentru a le înfrumuseța viața oamenilor care au nevoie să se înconjoare de lucruri minunate, de calitate și purtând amprenta creativă a unui specialist de marcă. Fie că pictează piese de mobilier, tablouri, sticlă, obiecte vestimentare sau pur și simplu... pereți, fie că oferă consultanță de specialitate în ceea ce ce privește amenajarea interioarelor ori fie că îi place să creeze bijuterii, tot ceea ce iese din mâinile Andreei Apăvăloaei sunt adevărate opere de artă. Într-un interviu acordat în exclusivitate www.101stiri.ro, tânăra plasticiană vorbește despre munca sa de artist decorator și despre satisfacția ca ideile sale să fi ajuns în sufletele și casele oamenilor, înfrumusețându-le viața și personalizându-le spațiile de locuit, piesele de mobilier, vestimentația.

Reporter (R.): Cum este lumea văzută prin ochii unui artist decorator?

Andreea Apăvăloaei (A.P.): Cum este lumea, asta este întrebarea ochilor mei... O explorez zilnic și, fiind în plină practică, nu am ajuns la nicio concluzie.

R.: Cum v-ați descoperit talentul și care a fost drumul parcurs de la un liceu și o facultate de arte către job-ul de astăzi?

A.P.: Nu știu dacă a fost un moment în care talentul, dacă îl putem numi așa, s-a revelat. Tatăl meu picta cu pasiune, când eu eram mică. Îmi plăcea mirosul de culori de ulei, dezordinea aparentă pe care o făcea în spațiul lui de lucru, o anumită pensulă dreaptă, perfectă, pe care o folosea doar la trasarea liniilor, o anumită pată de acuarelă pe care mama o pictase pe un caiet, structurile privite la microscop... A fost drum întins, ca să mă exprim așa, în liceu, facultate, masterat (10 ani în mediul educațional artistic). Instituții care nu mi-ar fi folosit, însă, la nimic, dacă nu aș fi avut dorința / pasiunea / preocuparea / plăcerea de a lucra singură, constant, de a răspunde provocărilor din multele domenii ale artei. Nu este un job, ci mai degrabă un sens, un mod de a trăi, de a exista.

R.: Pentru cei care nu știu exact ce înseamnă munca de artist decorator, cum ați descrie ceea ce faceți?

A.P.: Fac multe lucruri, fiecare aspect are importanța lui, iar ordinea prezentării aici este aleatorie... Pictez tablouri, care sunt destinate anumitor oameni sau spații, tablouri care se integrează în atmosfera predestinată, care doar acolo se „potrivesc". O prietenă m-a întrebat zilele trecute: „Nu ți-e greu să te desparți de ceea ce faci?". „Cu cât îmi place mai mult, cu atât mai ușor mă despart de creația mea!", i-am răspuns. Pictez piese de mobilier, în cea mai mare proporție, mobilierul de la Romina Furniture. Îmi place suprafața perfect finisată și faptul că nu am voie să greșesc, responsabilitatea la care te obligă anumite lucrări. Pictez pereții, pentru că oferă acel suport dur, nemișcat și un „câmp" destul de mare pentru „grandoarea culorilor". Pictez pe sticlă, pentru că îmi place transparența coloranților, în vibrația luminii. Pictez sau decorez accesorii vestimentare, pantofi, genți, etc., pentru că e diferit față de ce oferă „piața". Creez bijuterii, pentru că sunt atrăgătoare și pun în valoare simplitatea ținutei; haine și alte piese vestimentare, pentru că îmi plac imprimeurile și o mare parte din timp trăim într-un pattern;diverse obiecte „sezoniere", pentru că, „la sărbătoare", oamenii simt nevoia specialului. Am „atins" mozaicul de artă, alături de Bogdan Pietriș, pentru că se poate picta cu pătrățele mici de sticlă colorată. Decorez / ambientez spațiile pentru locuit, pentru că o casă este învelișul corpului și reprezintă persoana ce locuiește în ea. De multe ori, cunoașterea de sine vine din dialogul și interacțiunea cu celălalt, dar în cazul caselor, personalitatea clientului se lasă descoperită în dialogul cu artistul decorator. Ambientez interioare destinate ședințelor foto și expozițiilor, pentru Romina Furniture.

R.: Cât de des apelează românii la serviciile unui artist decorator și cât de dispuși sunt să urmeze sfaturile care li se oferă de către un profesionist?

A. P.: Destul de des, aș putea spune, și asta e bine. Consultanța de specialitate se regăsește, ca finalitate, undeva între 20% - 100%. Asta înseamnă că unii clienți preiau doar câteva idei, pe care apoi le duc mai departe singuri, iar alți clienți merg pe mâna decoratorului, cu întregul proiect. Aici, însă, este de evitat o capcană. Chiar și atunci când clientul are deplină încredere în tine și te lasă să faci cum consideri tu că e mai bine, estetic și funcțional, decizia finală trebuie să aparțină tot clientului, pentru că el este beneficiarul, cel va locui în acel spațiu. Atât clientul, cât și decoratorul, trebuie să se implice la fel de mult în proiectul comun.Un artist decorator are o viziune de ansamblu asupra spațiului, dar el nu trebuie să impună anumite elemente care, deși sunt foarte potrivite, nu se regăsesc în dorințele clientului.Este necesar un dialog permanent.De asemenea, sunt de evitat tendințele în domeniu, și asta pentru că tendința, moda, se schimbă de la un an la altul, dar casa omului rămâne la fel o perioadă lungă.

R.: Cât de greu/ ușor v-a fost să convingeți pe cineva să vă angajeze pentru un proiect?

A. P.: Aici e simplu: n-am încercat să conving pe nimeni să mă angajeze pentru un proiect, deci nu a existat un „greu / ușor". Dacă există rezonanță între client și artistul decorator, proiectul merge de la sine, iar dacă există o „hibă", de orice natură ar fi ea, proiectul moare de la sine, fără prea multe vorbe și fără regrete.

R.: Cu ce lucrări vă mândriți?

A. P.: Nu pot să mă mândresc cu nicio lucrare, pentru că asta ar însemna să le clasific într-un fel. Absolut toate lucrările pe care le-am făcut au avut importanța lor maximă în momentul realizării lor. Toate sunt părți din mine, normal... cum aș putea să le diferențiez?!

R.: Care a fost cel mai dificil proiect de până acum?

A. P.: Nimic nu a fost prea dificil, nimic prea ușor. Fiecare proiect cu gradul lui de complexitate.

R.: Dar cel mai de succes?

A. P.: Cel mai de succes este intotdeauna ultimul proiect, atunci când clientul, omul cu care am „dialogat" prin intermediul unei manifestări artistice, strălucește de bucurie.

R.: Care sunt calitățile unui bun decorator?

A. P.: Din partea asta, unde mă aflu eu... nu impun o direcție anume, ea vine firesc în colaborarea cu clientul. Flexibilitatea permanentă, pentru că la fiecare pas apar noi variabile; determinarea de a duce la bun sfârșit lucrul început, pentru că mai există și tendința de abandon, în situații mai critice;responsabilitatea asumată pentru fiecare lucrare / proiect; implicarea cu drag în tot ceea ce alegi să faci. Și multe altele, probabil...

R.: Câte ore lucrați pe zi?

A. P.: Datele calendaristice fixe sunt doar termenele de livrare sau de finalizare a proiectelor. În rest, lucrez zilnic, mai mult decât ar munci un angajat la o firmă. Uneori, zilele mele sunt mai lungi, de 48-72 de ore... Chiar și în perioadele de pauză relativă, tot lucrez la ceva. Mult și cu drag!

R.: Din experiența de până acum, ce fel de oameni își doresc să colaboreze cu un decorator profesionist? Au un statut social ceva mai ridicat decât majoritatea, o educație aparte sau sunt, pur și simplu, iubitori de frumos?

A.P.: Sunt oameni care simt ceva, simt nevoia unui ambient special sau a unui unicat destinat lor. Sau oameni care au nevoie de confirmarea unui decorator, pentru propriile lor idei frumoase.Cu toată sinceritatea, n-aș putea face o clasificare a clienților, pentru că am lucrat cu oameni din toate mediile sociale.

R.: Cât de scump este să apelezi la serviciile unui artist decorator?

A.P.: De multe ori, prețul îl stabilesc în funcție de gradul meu de implicare în proiect, de cât de multă energie voi consuma până la finalul acestuia, de complexitate, de costul materialelor, de timpul alocat... Nu am un tarif standard. Prețul pentru consultanța de amenajare a unui apartament (generarea ideilor / propunerilor, urmărirea proiectului până la final, identificarea furnizorilor, materialelor, obiectelor, etc.) poate porni de la 300 de euro, în varianta cea mai simplă. Dacă în interiorul propus se regăsesc și lucrări de artă realizate de mine, evident, costul lor se adaugă la cel inițial. Totuși, fără să dețin informații despre prețurile (de regulă „secrete") practicate în general de designeri și arhitecți, cred că onorariul meu este...normal, accesibil.

R.: Unde vă pot găsi cei interesați să își decoreze casa, interioarele, mobila sau micile obiecte care le înfrumusețează viața?

A.P.: Mă pot găsi la telefon 0720.732.235, în București, dar și cu posibilitatea de deplasare în alte zone ale țării. Pentru o selecție de lucrări / portofoliu, pe pagina FB https://www.facebook.com/pages/Andreea-Apavaloaei/1536279886653340

R.: Un mesaj pentru cei care dau credit artiștilor decoratori, precum și pentru tinerii talentați, care își doresc să urmeze acest drum.

A.P.: Consider că fiecare om este creatorul propriei sale vieți. De aici încolo, conexiuni, responsabilități, încredere, dăruire, pasiune, bucurie...