Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Ne putem calcula riscul de deces!

Articol publicat Vineri, 05 Iunie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: .bzi.ro

Sursa foto: .bzi.ro
Sursa foto: .bzi.ro

Sursa foto: .bzi.ro

Cercetătorii au reușit să pună la punct o formulă de calcul care poate prezice riscul de deces în următorii cinci ani. Este vorba despre specialiști britanici şi suedezi, care speră, astfel, că această metodă de calcul îi poate ajuta pe oameni să își îmbunătățească starea de sănătate.

Această formulă de calcul are la bază o serie de întrebări destul de diverse, de la numărul de automobile deţinute de persoana respectivă la ritmul din timpul mersului. Metoda de calcul poate fi folosită de persoane cu vârste între 40 şi 70 de ani. Informaţiile pot fi folosite de medicii de familie pentru a identifica pacienţii cu risc crescut de îmbolnăvire.

Pentru conceperea acestei formule au fost analizate date colectate pentru UK Biobank, între anii 2006 şi 2010, de la aproape o jumătate de milion de adulţi, cu vârste între 40 şi 70 de ani. Cei care au dezvoltat această formulă sunt cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Universitatea din Uppsala şi Sense About Science, o organizaţie de caritate britanică. Totuși, metoda nu este sigură chiar 100%, mai spun cercetătorii.

Formula de calcul - disponibilă pe www.ubble.co.uk- evaluează şi vârsta „Ubble". Cei care au o vârstă „Ubble" mai mare decât cea cronologică prezintă un risc sporit de îmbolnăvire şi trebuie să-şi schimbe urgent stilul de viaţă, potrivit cercetătorilor.

Riscul crescut de deces în următorii cinci ani poate fi redus - spun specialiștii - prin practicarea mai frecventă a exerciţiilor fizice, renunţarea la fumat şi o dietă alimentară mai sănătoasă.