Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Un proiect despre CREATIVITATE – CULTURĂ – EDUCAȚIE

MY SOFT CITY – imaginea Constanței prin ochii tinerilor

Articol publicat Joi, 31 August 2023

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

În cadrul proiectului Erasmus+, Actiunea Cheie 2, domeniul Tineret, cu titlul My Soft City: From Flâneur to Entrepreneur, Asociația House of Education and Innovation (HEI),în parteneriat cu Colegiul National de Arte „Regina Maria” (CNARM), au creat o hartă creativă a centrului istoric al orașului Constanța, ilustrată de către elevi de liceu ai CNARM. Această hartă ilustrată se deosebește de celelalte prin faptul că redă imaginea Constanței prin ochii tinerilor. Desenele clădirilor, descrierile acestora, locurile și informațiile prezentate pe hartă sunt alese și create de către tineri. Conceptul „soft city” aparține lui Michael Dear (geograf urbanist) și se referă la reprezentări originale ale orașului în funcție de experiența personală a fiecăruia cu un anume loc.

Creațiile tinerilor au fost expuse publicului constănțean în cadrul evenimentului expozițional My Soft City, în perioada 25 – 31 august 2023, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’.

Evenimentul a fost sprijinit de Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’. De asemenea, hărțile creative au fost printate cu ajutorul Primăriei Municipiului Constanța.

Cele două organizații din Constanța, Asociația House of Education and Innovation și Colegiul National de Arte „Regina Maria” au implementat și facilitat ateliere de ilustrație, organizate de dr. arh. Irina-Cerasela Filip - profesor în cadrul CNARM și arh. Cristina Gioadă - colaborator al proiectului și responsabil design grafic hartă, în cadrul cărora elevii au aflat informații interesante despre clădirile de patrimoniu ale Constanței, s-a discutat despre importanța protejării patrimoniului și au experimentat diverse tehnici de ilustrare a clădirilor.

De asemenea, s-au implementat și ateliere de scriere creativă și gamificare, facilitate de către dr. Andreea Cosma, manager de proiect My Soft City și Președinte al Asociației HEI și Alexandra Topală, psihopedagog, coordonator de voluntari și membru cofondator al Asociației HEI.

,,În cadrul atelierului de scriere creativă, elevii au descoperit diverse tehnici de scriere, au fost familiarizați cu alte opere prin care au fost reprezentate locuri, clădiri și orașe și au creat descrieri originale și creative ale unor clădiri emblematice din Constanța, aplicând informațiile dobândite și viziunea lor despre oraș prin structuri precum micronarațiunea sau haiku-ul. În cadrul atelierului de gamificare, elevii au fost încurajați să creeze variante de jocuri educaționale pe tema patrimoniului cultural constănțean, atractive pentru tineri, pornind de la desenele și textele create de ei in cadrul atelierelor precedente. O selecție a ilustrațiilor clădirilor și a textelor creative a fost inclusă în harta Constanței’’, a declarat dr. Andreea Cosma, manager de proiect My Soft City și Președinte al Asociației HEI.

Elevi ai CNARM și studenți ai Universității Ovidius Constanța au participat, de asemenea, la ateliere pe tema incluziunii sociale și a antreprenoriatului social. În acest sens, proiectul oferă publicului larg alte două produse: o carte cu opt activități/ jocuri, propuse de partenerii proiectului, pentru tineri, pe tema patrimoniului cultural, cu titlul „PlayBook – Rediscover your City” și o altă carte, cu povești scrise pe baza unor interviuri cu 20 de antreprenori sociali din cele 4 țări partenere, cu titlul „Stories of Success by Social Entrepreneurs”.

Proiectul este coordonat de dr. Andreea Cosma la nivel european și implementat local de dr. arh. Irina-Cerasela Filip (coordonator de proiect din partea CNARM), José María Pérez și Alexandra Topală (coordonatori de produse și activități din partea Asociației HEI). My Soft City se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în parteneriat cu Arte M Associacao Cultural e Artistica na Madeira și Art Gallery Caravel din Funchal, Madeira, Portugalia; Hello Youth și Mobilizing Expertise din Lund, Suedia și La Maison de l’Europe de Nîmes și CCI Gard Lycee de Nîmes din Franța. În cadrul proiectului se creează câte o hartă „soft” pentru fiecare oraș partener (Constanța, Lund, Nîmes și Funchal).

ldeea acestei hărți ilustrate a apărut din nevoia unui astfel de produs pe plan local. Această inițiativă vine în scopul dezvoltării și promovării patrimoniului local printr-o manieră creativă, având un impact direct asupra tinerilor. Cele două cărți create în cadrul proiectului vin în sprijinul bunelor practici dezvoltate pe parcursul celor trei ani în domeniul antreprenoriatului social și deprinderea de competențe în domeniul patrimoniului cultural. Pe parcursul proiectului au fost formați peste 300 de tineri și 160 de lucrători de tineret la nivel European în cadrul celor 20 de ateliere locale pentru tineri și cele 5 cursuri de formare pentru lucrători de tineret.