Joi, 03 Aprilie 2025
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sâmbătă, 16 mai

Muzeele constănțene își așteaptă vizitatorii nocturni

Intrare liberă și ample manifestări cultural-artistice

Articol publicat Joi, 14 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Culturale

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Daniel TITIRICĂ; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Daniel TITIRICĂ; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Sursa foto: www.101stiri.ro/ Daniel TITIRICĂ; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sursa foto: www.101stiri.ro/ Daniel TITIRICĂ; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Intrare liberă și ample manifestări cultural-artistice

O dată pe an, pretutindeni în Europa, este noapte... albă în instituțiile muzeale, care își așteaptă vizitatorii nocturni cu tot felul de surprize, de la concerte, recitaluri, spectacole, până la expoziții. Desigur, intrarea este liberă până târziu în noapte.

Eveniment devenit deja tradițional în România și, implicit, la Constanța, Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an, sâmbăta, în jurul datei de 18 mai, când este marcată Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM). Anul acesta, cea de-a 11-a ediție a Nopții Muzeelor a fost programată deja pe 16 mai, deci sâmbătă noapte, muzeele constănțene vor fi deschise. Dar să vedem care este programul complet al muzeelor de la malul mării și ce li se pregătește oaspeților care vor sosi la ceas de seară, cu mic, cu mare, ca în fiecare an.

Lupte daco-romane și concerte, la Muzeul de Istorie Constanța La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va fi organizată, sâmbătă, 16 mai, o amplă manifestare dedicată Nopții Muzeelor. Cu această ocazie, MINAC își va deschide larg porțile către toți iubitorii de istorie care sunt așteptați să viziteze expoziția permanentă și cele două săli de Tezaur.

Conform unui comunicat transmis de MINAC, vizitatorii muzeului vor putea participa la o demonstrație de lupte daco-romane organizată în Piața Ovidiu de Asociația Danais -„România -Dacia Casa Noastră", sâmbătă, între orele 17.00 – 19.00. Apoi, oaspeții au prilejul să asiste, în intervalul orar 19.00 - 21.00, la spectacolul de muzică folk „Nostalgii de primăvară”, susținut de solistul Walter Ghicolescu.

Ultima parte a manifestării va cuprinde un concert de muzică clasică susținut de la ora 21.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a muzeului, de studenții și cadrele didactice ale Facultății de Arte a Universității Ovidius, specializarea Canto. Manifestarea, intitulată„Concert de Mai”,este organizată din inițiativa sopranei Florența Marinescu, cu participarea soliștilor: Radu Făgărășan, Mădălin Băldău, Maria Cernat, Ali Nejla. Invitat special este actorul Vasile Gherghilescu.

Muzeul de Artă acoperă o lucrare de Grigorescu, în semn de protest Iubitorii de artă plastică pot (re)veni în universul cromatic al Muzeului de Artă de la malul mării, recent renovat și se pot delecta cu valoroasele creații din expoziția permanentă a instituției, în intervalul orar 17.00-24.00. În exclusivitate pentru www.101stiri.ro, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, a declarat că prestigioasa instituție de cultură se alătură formei de protest propuse de organizatorul Nopții Muzeelor, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), tuturor muzeelor din ţară. Astfel, câte o piesă valoroasă din instituţiile muzeale care se vor alătura acestui protest va fi acoperită. Acest protest subtil şi inedit are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele României.Mai mult, această formă de protest este o consecinţă a unui fenomen dramatic, respectiv, în ultimii zece ani: peste 110 sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de instituţii au fost deja retrocedate sau sunt în curs de retrocedare.

În cazul Muzeului de Artă de la Constanța, dr. Doina Păuleanu a amintit despre îndelungatul proces dintre instituția constănțeană și Mario Vintilă, moștenitorul doctorului Gheorghe D. Vintilă (cel care și-a donat, de fapt, instituției muzeale constănțene, cele peste 200 de lucrări de artă - pictură, sculptură, grafică), care dorește restituirea întregii colecții de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” a Muzeului din Topalu, aflat în subordinea Muzeului de Artă. În semn de protest, la Muzeul de Artă din Constanța se va acoperi o lucrare semnată de Nicolae Grigorescu.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, deschis de la 17.00 la 02.00 Și la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi noapte... albă, sâmbătă. Directorul instituției, dr. Costin Scurtu, a anunțat că aceasta va fi deschisăpână târziu, de la ora 17.00 la 02.00, pentru ca vizitatorii să aibă timp să ajungă, muzeul fiind mai departe de centrul orașului. Adresa muzeului este Strada Prelungirea Liliacului nr. 1-3.

Muzeul Marinei Române Muzeul Marinei Române participă, de asemenea, ca în fiecare an, la Noaptea Muzeelor și își așteaptă vizitatorii oferindu-le accesul gratuit în expoziția permanentă. Mai mult decât atât, vor putea fi vizitate, în același regim, trei expoziții temporare: „Din istoria parașutismului militar”, „Cercetașii României” și expoziția de grafică „My dear Constanța”.

Pe pagina de Facebook a muzeului este anunțat și programul de vizitare pentru sâmbătă, care este cuprins între orele 19.00-24.00. Primii oaspeți vor fi întâmpinați cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române.

Directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, a precizat că va anunța în cursul zilei de astăzi dacă instituția va participa la Noaptea Muzeelor.