Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

MUNCA ÎN PEPINIERA “DUMBRAVĂ”: POMII FRUCTIFERI, PROTEJAȚI PRIN TRATAMENTE FITOSANITARE DE COMBATERE A BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR. DESPRE IMPORTANȚA SISTEMELOR DE IRIGAT AUTOMATE

Articol publicat Miercuri, 04 Noiembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Infoghid turistic

Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța

Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța

Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța

Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța
Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța

Mihaela Dumbravă, antreprenor de succes, la renumita pepinieră din Cobadin, județul Constanța

La Pepiniera “Dumbravă”, înființată în comuna Cobadin din județul Constanța și renumită nu doar în zona Dobrogei pentru pomii fructiferi de calitate pe care îi produce, cât și pentru gama largă de specii și soiuri, din primăvară până în toamnă se desfășoară o intensă activitate de aplicare a tratamentelor fitosanitare pentru prevenirea și combatarea mai multor boli și dăunători. Grija pentru tratamentele și soluțiile împotriva bolilor și dăunătorilor este, dealtfel, unul dintre aspectele care au contribuit la succesul afacerii familiei Gigi și Mihaela Dumbravă, doi constănțeni care și-au transformat pasiunea pentru pomicultură și horticultură într-un business deja recunoscut în domeniu.

Toți cei care au cumpărat pomi fructiferi (vezi pe fructifer.ro întreaga ofertă) de la Pepiniera “Dumbravă”, fie persoane fizice, fie agenți economici, fie că au achiziționat pentru a-i planta în propria curte ori au înființat livezi întinse pe zeci de hectare, s-au declarat mai mult decât mulțumiți de calitatea materialului săditor, cât și de consilierea primită din partea “specialistei casei”, Georgiana Hristoaie, din Cobadin, o tânără și apreciată angajată a pepinierei, care se ocupă, totodată, și de tratamentele de combatere a bolilor și dăunătorilor.  

Antreprenorul Gigi Dumbravă are numai cuvinte de laudă despre angajata sa, explicându-ne, în același timp, importanța aplicării acestor tratamente fitosanitare la pomii fructiferi din pepinieră: caiși, cireși, gutui, meri, migdali, nectarini, nuci, peri, piersici, pruni, vișini.

  • “Despre angajata noastră, Georgiana Hristoaie, pot spune că a învățat, a citit foarte mult în acest domeniu și, de multe ori, am avut surpriza ca așa-zișii ingineri cu diplomă să îi ceară relații privind întreținerea pomilor fructiferi. Tot ea se ocupă și de soluții. De fapt, din primăvară până în toamnă, se ocupă de tot ceea ce înseamnă întreținere și înmulțire. Tot Georgiana este responsabilă cu tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor cu care, în ultimii ani, din cauza climei schimbătoare și vitrege, avem mari probleme. Ori avem secetă prea mare, ori avem umiditate la câțiva ani și atunci, bolile și dăunătorii nu contenesc să apară.

  • Bineînțeles, nu sunt scheme de tratament fixe, ca la carte. În funcție de ceea ce există în teren, aplicăm și soluțiile sau mixurile de soluții în cantitățile care credem noi că își au efectul, în așa fel încât pomii să fie protejați, dar nici să nu fie afectați de tratament. Ca la orice boală, iei un tratament, dar dacă iei prea mult, dai în efecte adverse. Așa se întâmplă și aici”, ne-a dezvăluit antreprenorul constănțean Gigi Dumbravă, din secretele muncii într-o pepinieră.

PEPINIERA DE LA COBADIN  A “FENTAT” SECETA DIN ACEST AN DATORITĂ SISTEMELOR DE IRIGAT AUTOMATE

Referitor la seceta din acest an care a făcut ravagii în agricultură, mai ales în județul Constanța, Gigi și Mihaela Dumbravă spun că nu au fost afectați prea mult, pepiniera fiind dotată cu sisteme de irigat, inclusiv cu sisteme irigat automate. “Am dozat cantitatea de apă la fiecare plantă în cantitatea optimă. Practic, nici planta nu a avut de suferit, nici noi nu am consumat foarte multă apă, pentru că sunt costuri, ca să scoți apa din pământ. Plătești apa o dată la Apele Române, plătești și energia electrică, pentru a o scoate, apoi transportul. În schimb, ne-a afectat aerul uscat, pe care nu aveam cum să îl reglăm. Au fost cazuri, la zmeură, când degeaba avea apă la sol, că aerul era atât de uscat încât apa nu mai ajungea în vârfurile plantei”, ne-a mai spus Gigi Dumbravă.

CÂTEVA CEVA ȘI DESPRE PERIOADA DE PLANTARE

După ce cade frunza - ceea ce înseamnă că pomii au ieșit din stadiul de vegetație până la următorul stadiu de vegetație, undeva în luna martie, aprilie a anului următor - în tot acest interval, pomii se pot planta, cu excepția perioadei când pământul este înghețat. Ideal este să se planteze toamna, pentru că pe perioada iernii, ei își dezvoltă rădăcinile, intră pregătiți în perioada de primăvară, cu rădăcini care încep să se formeze, încep să crească și deja încep să absoarbă hrana și să crească, să se dezvolte. Antreprenorul Gigi Dumbravă mai dezvăluie că, dacă plantăm primăvara, practic se intră în perioada de vegetație repede, fără rădăcini bine formate și atunci, se vor dezvolta mai greu, dar sunt și șanse ca o parte din pomi să nu se mai prindă.

Pepiniera pomicolă “Dumbravă" este autorizată și produce pomi fructiferi sub supravegherea Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Constanța și a Oficiului Fitosanitar Constanța. De asemenea, își desfășoară activitatea de producție și în colaborare cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești- Mărăcineni, dar și cu parteneri externi.

Pentru detalii, comenzi, consiliere de specialitate și alte informații puteți accesa site-ul oficial fructifer.ro.