Multe din misterele civilizației egiptene, considerate a fi pierdute în negura timpului, sunt descifrate, periodic, de către arheologi. Astfel, tot mai des, în ultima vreme, grație tehnologiei moderne de cercetare, apar noi informații prețioase privind viața, dar și moartea într-o epocă mereu fascinantă pentru iubitorii de istorie și legende.
Deși faima celebrei regine egiptene Nefertiti nu a apus nici în zilele noastre, mormântul acesteia se considera definitiv pierdut de-a lungul secolelor, după moartea sa, în anul 1340 î.e.n. Iată, însă, o veste cât se poate de incitantă pentru pasionații istoriei vechiului Egipt: mormântul reginei supranumite „Doamna celor două ţări" a fost, în sfârşit, descoperit! Potrivit dailymail.co.uk, descoperirea îi aparține profesorului britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona. Cercetătorul susține că mormântul s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei.
„Ușă secretă” în camera funerară a faraonului Tutankhamon La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Astfel, cercetătorul britanic spune că a găsit o „uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti. Afirmaţia acestuia a fost făcută de Nicholas Reeves într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.
După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.
Portaluri „ascunse", desenate pe un perete El spune că a descoperit două portaluri „ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.
Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine „mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizează profesorul Reeves.
Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.
Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.
Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.