157 de ani de la săvârșirea „Micii Unire” Duminică, pe data de 24 ianuarie, sărbătorim 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească sau „Mica Unire”, cum mai este cunoscut importantul eveniment istoric petrecut la 1859. La Constanța, „Mica Unire” a fost sărbătorită în avans, vineri, 22 ianuarie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINA). În Aula „Adrian Rădulescu” a muzeului a avut loc un spectacol susținut de elevi reprezentând mai multe unități de învățământ din oraș și din județ, s-au citit referate și s-a vorbit despre evenimentele care au contribuit la săvârșirea „Micii Uniri”. De asemenea, la eveniment au fost prezenți și oameni de cultură de marcă ai Constanței, care au ținut scurte discursuri, printre care și muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu, din cadrul MINA și directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, dr. Corina Apostoleanu. Dacă directorul Bibliotecii Județene a ales ca subiect al cuvântării sale pe doamna Elena Cuza, soția lui Alexandru Ioan Cuza, dr. Lavinia Dumitrașcu a făcut o prezentare inedită a călătoriilor domnitorului către Constantinopol, prin Dobrogea.
De asemenea, și unele instituții de învățământ din Mangalia, printre care: Colegiul Economic, Școala cu clasele I-VIII „Gala Galaction” și Grădinița Nr. 2 din Mangalia, care face parte din structura Liceului Teoretic „Callatis” din localitate, au organizat manifestări cultural-științifice pentru a sărbători „Mica Unire” de la 24 ianuarie 1859. Organizatorii au invitat specialiștii Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, pentru a le vorbi elevilor și preșcolarilor despre evenimentele care, desfășurate în urmă cu 157 de ani, au avut ca rezultat Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Despre Unirea Moldovei cu Țara Românească Astfel, Mica Unire a fost marcată la Mangalia tot vineri, 22 ianuarie, de la ora 13.00, prof. documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Colegiului Economic din Mangalia organizând, la Centrul de Documentare și Informare al instituției, un eveniment cultural-științific. Activitatea a fost deschisă de prof. Mihai Sandu, care a prezentat importanța Unirii din anul 1959 și tot el a fost cel care a formulat concluziile, la sfârșitul manifestării. Alături de prof. Ibolya Negoiță și prof. Mihai Sandu, la activitate au mai fost prezenți prof. Nelida Ismail și prof. Simona Ciobănel - directorul instituției.
Invitat la activitate, cercetătorul științific dr Sorin Marcel Colesniuc, vicepreședintele Asociației de Balcanistică și Slavistică din România. Acesta le-a vorbit elevilor despre evenimentele care au contribuit la Unirea Moldovei cu Țara Românească, printre acestea fiind: dezbaterile electorale din cadrul grupărilor politice din Moldova; desemnarea și alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, în ziua de 5 ianuarie 1859; discutarea alternativei dublei alegeri la București, de către delegația moldoveană plecată spre Constantinopol să notifice alegerea lui Cuza; pregătirile unioniștilor din Țara Românească pentru unire și, mai ales, mobilizarea populației în acest sens; dezbaterile Adunării elective din București; ședința secretă în care deputații au căzut de acord în privința susținerii lui Cuza ca domn și în Muntenia; votul din ședința publică în urma căruia Al.I. Cuza a fost ales domnitor și în Țara Românească; reacția Marilor Puteri din Europa; însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859 pentru istoria românilor.