Cea de-a XXIII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului este marcată, în luna septembrie, în instituții muzeale, institute de cercetare și universități din întreaga țară, prin diverse activități culturale. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1985, de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, iar România o celebrează începând din anul 1992.
„De la meșteșug la industrie - patrimoniul tehnic și industrial din România” Consiliul Europei a propus, ca temă pentru 2015, „Patrimoniul tehnic și industrial”, iar în România s-a stabilit ca titlul evenimentelor organizate în 2015 să fie „De la meșteșug la industrie - patrimoniul tehnic și industrial din România”. În acest context, Muzeul „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia, va încerca să readucă în atenția celor interesați de istorie, tradiții și obiceiuri, îndeletnicirile tradiționale dobrogene și măiestria meșterilor creatori de patrimoniu cultural material.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc: „Meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea vor fi reînviate, la sediul muzeului nostru, cu susținerea unor oameni deosebiți, interesați de promovarea valorilor culturale dobrogene” Iată ce a declarat cercetătorul științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia: „Meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea vor fi reînviate, la sediul muzeului nostru, vineri, 18 septembrie 2015, începând cu ora 11.00, cu susținerea unor oameni deosebiți, interesați de promovarea valorilor culturale dobrogene. Am să-i menționez aici pe Octavian Manu, președintele Asociației „România - Dacia Casa Noastră” și pe sculptorul popular Marin Bălan, cel care a înființat Muzeul de artă populară din comuna Pecineaga. Pe tinerii care fac parte din Asociația „România - Dacia Casa Noastră” i-ați putut vedea întreaga vară, în parcul de lângă lacurile din Neptun, readucând în actualitate meșteșugurile antice ale dacilor și geților, confecționând sub privirile turiștilor: haine, opinci, brățări, amulete, vase din ceramică și arme de luptă (săbii, arcuri, săgeți, scuturi de apărare etc). Tot ei sunt cei care au pus în scenă, în parcul din Neptun, luptele dintre geto-daci și romani și luptele cu gladiatori. Porniți de pe dealurile de la Capidava, au ajuns până la Roma, la cel mai mare festival antic din lume, intitulat „Natalli di Roma”, unde au făcut demonstrații de luptă și au defilat îmbrăcați exact ca dacii sculptați, pentru eternitate, în piatră, pe Columna lui Traian din Roma. La Muzeul „Callatis”, ei își vor prezenta propriile creații, confecționate din ceramică, dar și pielărie”.
Sculptorul popular Marin Bălan își va prezența frumoasele creații realizate în lemn Dr. Sorin Marcel Colesniuc a adăugat: „Totodată, sculptorul popular Marin Bălan, căruia i se datorează înființarea Muzeului de artă populară din Pecineaga, în care domnia sa a adunat și a pus în valoare obiecte tradiționale românești din zona de sud a Dobrogei, își va prezenta lucrările de artă, pe care le-a realizat din lemn. Artistul predă, uneori, lecții de sculptură tinerilor care-i vizitează muzeul. Marin Bălan este cunoscut mai ales pentru poarta pe care a sculptat-o la intrarea în muzeul din Pecineaga, alcătuită din 27 de scânduri, pe care a sculptat figuri ale țăranilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”.
Manifestarea culturală de la Muzeul „Callatis” se va bucura de participarea unor oameni de cultură și elevi ai celor trei licee din Mangalia. Elevii Liceului Teoretic „Callatis” vor veni însoțiți de director Luminița Pătrînoiu, elevii Colegiului Economic vor participa împreună cu director Simona Ciobănel și prof. Ibolya Negoiță, iar elevii de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” vor fi însoțiți de director Corina Mihalache. Totodată, organizatorii îi așteaptă la muzeu pe toți cei interesați de istorie, cultură și meșteșugurile tradiționale dobrogene.