Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Masoneria: secrete inițiatice, frăţii şi mult... mister! (I)

Articol publicat Sambata, 04 Iulie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Inedit magazin

Sursa foto: images-maconniques.com

Sursa foto: images-maconniques.com
Sursa foto: images-maconniques.com

Sursa foto: images-maconniques.com

Masoneria a început în anul 937 î. Hr., în timpul domniei regelui Solomon. Din dorinţa de a-l slăvi pe Dumnezeu, acesta construieşte în Ierusalim un templu cum nu s-a mai văzut. Abiff Hiram este meşterul care reuşeşte să-i împlinească dorinţa regelui Solomon. În acele vremuri, acestui cioplitor de piatră i se spunea Domn, pentru că altul ca el nu mai exista. Legenda masonică a zidarului îşi are originea în scrierile sfinte ale Bibliei unde, în „Cartea Regilor”, apare pentru întâia oară numele lui Hiram, potrivit istoriei francmasoneriei.

Cine sunt masonii? Sunt acei oameni care se înconjoară de secrete, uniţi în fraternităţi misterioase, pregătiţi să se ajute în orice moment, oameni care îşi spun Fraţi şi care s-au considerat dintotdeauna fruntaşii umanismului şi ai binelui. Întreaga elită a lumii s-a alăturat acestei frăţii: regi, filozofi, conducători de state, oameni politici şi de acţiune, medici, oameni de ştiinţă, artişti, scriitori, economişti, arhitecţi, compozitori. Dintre ei îi amintim pe: Napoleon Bonaparte, Fraţii Brătianu, Dimitrie Cantemir, Buffalo Bill, Bill Clinton, Alexandru Ioan Cuza, Regii II, IV, V, VII ai Angliei, Abraham Lincoln, Richard Nixon, George Washington, Louis Armstrong, Ludwig van Beethoven, Casanova, Alexandre Dumas, Titu Maiorescu, Goethe, Mihail Sadoveanu, Lev Tolstoi, Jules Verne, Voltaire şi lista poate continua cu mii şi mii de alte nume celebre.

Atuurile necesare pentru a deveni mason Într-o celebră „Oraţie” din 20 martie 1737, Cavalerul de Ramsay dezvăluia calităţile necesare pentru a deveni mason: omenie, moralitate, încredere, precum şi gustul pentru arta de calitate. Masoneria s-a îmbogăţit absorbind cunoaşterea lumii, încifrând şi descifrând simboluri, revelaţii, iluminări religioase şi mistere iniţiatice.

Nenumărate jerfe Maestrul Hiram i-a zidit lui Solomon o casă dedicată lui Dumnezeu cum nu s-a mai văzut. Aceasta era lungă de 60 de coţi, lată de 20 şi înaltă de 30. Ferestrele casei erau largi înăuntru şi strâmte afară. De zidul casei au fost lipite mai multe rânduri de odăi, una peste alta, de jur împrejur, care înconjurau zidurile casei, Templul şi sfântul locaş, făcând astfel odăi lăturalnice de jur împrejur. La cererea lui Solomon, a fost mutat chivotul, cortul întâlnirii şi toate obiectele sfinte în noua casă a Domnului. Au jerfit boi şi oi, numărul acestora neputând fi precizat din pricina mulţimii lor.

Moartea Maestrului Hiram În „Misterele francmasoneriei”, Paul Ştefănescu ne prezintă pe larg povestea lui Hiram. Acesta avea un număr atât de mare de muncitori, încât nu-i putea cunoaşte pe toţi. Ca să-i plătească în funcţie de specializarea şi gradul lor, acesta a convenit cu fiecare parole, semne distinctive şi un mod diferit de a-şi atinge mâinile în semn de recunoaştere. Muncitorii zilieri erau cel mai prost plătiţi. Trei dintre aceştia s-au hotărât să îl oblige pe Hiram să spună parola de meşter. Muncitorii s-au ascuns în templu, unul lângă poarta de miazăzi, altul lângă cea de miazănoapte şi al treilea lângă cel dinspre răsărit. Hiram a venit la Templu, a intrat pe poarta de apus, vrând să iasă pe cea de miazăzi. Primul dintre cei trei îi ceru parola, ameninţându-l cu rigla. Cum Hiram îl refuză, acesta îl lovi cu rigla în gât. Rănit, Hiram a încercat să iasă prin poarta de miazănoapte. Acolo i s-a cerut acelaşi lucru de către al doilea zilier. Pentru că a refuzat, a fost lovit cu echerul. În acel moment a vrut să iasă prin poarta de la răsărit, dar a fost lovit cu ciocanul de cel de-al treilea muncitor. Odată cu venirea serii, corpul meşterului a fost scos din templu şi îngropat într-un loc. Pe mormânt i-au pus o creangă de salcâm.

După şapte zile de la dispariţia lui, Solomon a dat ordin să fie căutat. Corpul lui Hiram a fost îngropat în Templu, cu mare fast. În timpul acestei ceremonii, toţi meşterii purtau şorţ şi mânuşi din piele albă (exact aşa cum poartă masonii până în zilele noastre), pentru a arăta că niciunul dintre ei nu s-a murdărit cu sângele Maestrului. (va urma)

Citiți cea de-a doua parte a materialului în ediția de marți, 7 iulie.