Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte astăzi, 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). La vârsta de 10 ani, Parascheva a auzit, într-o biserică, cuvintele Mântuitorului şi a ales să-l urmeze. După o vreme, s-a retras în pustiu. Urmând sfaturile unor oameni aleşi de Dumnezeu, s-a îndreptat spre ţinutul Pontului, oprindu-se la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a rămas cinci ani. De acolo a plecat spre Ţara Sfântă, din dorinţa de a-și închina restul vieţii în locurile sfinte.
După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe, în pustiul Iordanului. Conform crestinortodox, într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile pământeşti. Astfel, din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. Acolo, împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat sufletul.
Sfânta Parascheva, îngropată ca o străină Potrivit crestinortodox.ro, un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au purtat la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo, a rugat nişte creştini să-l îngroape creştineşte. Săpând groapa marinarului, au descoperit trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit şi plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corăbierului. În noaptea următoare, unuia din creştinii care săpase groapa i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe un scaun luminat şi înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. La porunca împărătesei, trupul acesteia a fost pus la loc de cinste, în Biserica Sfinţii Apostoli din Kallicrateia. Cei care se rugau la Cuvioasa Parascheva aveau parte de vindecări miraculoase.
Moaștele Cuvioasei, la Iași Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate, pe 14 octombrie 1641, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.
Se crede că în apropierea sărbătorii, Sfânta Parascheva se arată în visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau în suferinţe sufleteşti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rău.
Tot astăzi, 14 octombrie, îi prăznuim şi pe: Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie, Sfântul Mucenic Silvan, Sfântul Mucenic Petru Avselamul şi pe
Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.