Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși: Naşterea Maicii Domnului

Articol publicat Marti, 08 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro
Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro

Credincioșii creștin-ortodocși sărbătoresc astăzi, 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, după cum mai este cunoscută în popor. Este primul praznic din anul bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Fecioara Maria s-a născut din părinţi înaintaţi în vârstă, Ioachim şi Ana, ca rod al rugăciunii şi smereniei lor. Potrivit crestinortodox.ro, tatăl ei era din seminţia lui David, iar mama ei - din cea a lui Aaron. Venirea Maicii Domnului în lume a fost promisă de Dumnezeu protopărinţilor noştri în raiul cel pământesc, apoi a fost răspândită de proroci şi aşteptată cu dor de toate generaţiile, de-a lungul miilor de ani. 

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este prezentă atât la copţi, cât şi la sirieni, separaţi de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) şi sinodul al patrulea (451).

Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701). Condacul şi Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul, în secolul al VI-lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.

Astăzi, 8 septembrie, îi cinstim şi pe: Sfinţii fraţi după trup Ruf şi Rufian, Sfântul Sever şi Sfântul Mucenic Atanasie.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică Această sărbătoare religioasă marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, Sfânta Maria Mică anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.