Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Mare atenţie la… coloana vertebrală a copilului tău!

Articol publicat Miercuri, 16 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: home.bt.com

Sursa foto: home.bt.com
Sursa foto: home.bt.com

Sursa foto: home.bt.com

Numeroasele ore petrecute la birou, ghiozdanele pline cu manuale şi unele sporturi precum fotbalul sau tenisul, suprasolicită spatele. Pentru cei mici care au probleme la coloana vertrebrală, un ghiozdan greoi sau un sport neadecvat agravează afecţiunile deja existente, a declarat, pentru comunicatemedicale.ro, specialistul în ortopedie, dr. Ahmad Rawachdeh. Potrivit acestuia, deviaţiile coloanei vertebrale, scolioză şi cifoză, cel mai frecvent întâlnite în rândul copiilor, sunt tratabile. Părinţii trebuie să fie atenţi la primele semne, respectiv durerile de spate, dar şi la creşterile bruşte în înălţime, la stările de apatie şi de anemie.

Conform acestuia, semnele bolii apar în jurul vârstei de opt ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca. „Nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile și formează un fel de cocoaşă”, a mai adăugat  dr. Ahmad Rawachdeh, precizând că, în multe cazuri, poate fi vorba de deformații de coloană vertebrală din naştere, nu doar de sedentarism sau poziţie incorectă la birou. 

Medicii recomandă ghiozdanul ortopedic Ghiozdanele ortopedice sunt cele mai indicate, deoarece la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete. Totodată, și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului trebuie să fie potrivită. 

Este interzisă ridicarea greutăţilor mari Cercetătorii americani au demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească sub 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte dintre elevi duc în spate, zilnic, o greutate cu mult mai mare. În plus, de multe ori, chiar și în timpul orelor de joacă, au tendința să ridice tot felul de obiecte mult prea grele pentru coloana lor, ne informează comunicatemedicale.ro.

Balerinii nu sunt indicaţi la vârste fragede Conform comunicatemedicale.ro, încălţămintea copiilor trebuie să aibă talpă joasă - excluși balerinii -, să fie confortabilă şi să susţină poziţia corectă a corpului.

Înotul este benefic Copiii care au probleme cu spatele pot face înot fără frică. Acesta are numeroase efecte terapeutice şi pune la lucru toată musculatura. Alte activităţi fizice recomandate de medic sunt ciclismul şi vâslitul, dar și plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând muşchii dorsali.