„Sănătatea Gravidei şi a Mamei” Prima moașă independentă din România, Vania Limban, s-a întâlnit cu mămicile și graviduțele de la malul mării, marți, 30 iunie, într-un workshop extrem de interesant și util, „Sănătatea Gravidei şi a Mamei”, organizat de agenția de publicitate Kool Media. O mulțime de tinere, viitoare, actuale, cât și doritoare de a deveni mămici, în perioada următoare și chiar și câțiva viitori... tătici, s-au strâns la Librăria Cărturești din incinta City Park Mall și au ascultat cu maxim interes sfaturile primite de la celebra moașă Vania Limban. În cadrul întâlnirii, care a fost interactivă, s-au pus întrebări și s-au aflat trucuri esențiale pentru ca graviduțele să beneficieze de o naștere ușoară, fără complicații și dureri. De asemenea, Vania Limban le-a vorbit celor prezente despre beneficiile naşterii naturale cu perineul intact, indiferent de vârstă și despre ce exerciţii este bine să efectueze în perioada de sarcină. Numeroase alte aspecte utile unei viitoare mămici au fost aduse în atenție de către renumita moașă, cum ar fi legătura strânsă între viitorul bebeluș și mamă încă din primele săptămâni de sarcină, senzorii pe care îi au copiii și alte detalii despre sănătatea reproductivă.
Dar iată ce a declarat, exclusiv pentru www.101stiri.ro, prima moașă independentă din România, Vania Limban: „Rolul workshop-urilor pe care le susțin este, cu certitudine, educațional, pentru a putea promova beneficiile nașterii naturale, atât pentru sănătatea mamei, cât și a viitorului copil. De asemenea, ele încearcă să abordeze nașterea din perspective diferite și una dintre acestea, care face subiectul întâlnirii de la Constanța, o reprezintă tonifierea și retonifierea perineului, legat de nașterea naturală cu perineu intact și faptul că orice femeie, după naștere, trebuie să-și revină și să aibă viață sexuală normală, fără probleme și o sănătate uro-genitală bună. Perineul, acest mușchi despre care foarte puține femei știu multe detalii, este foarte important în toate aceste situații și tonifierea lui poate să aducă niște beneficii extraordinare, dat fiind faptul că e posibil să nu fie necesară epiziotomia sau să nu se producă rupturi la nivelul perineului, în momentul nașterii, atâta vreme cât este pregătit în perioada de sarcină și apoi după naștere, în primele șase luni”.
Femeile de peste 35 de ani, sfătuite să nu se teamă de nașterea naturală Moașa Vania Limban, care, de-a lungul celor 25 de ani de experiență în domeniu, a ajutat sute de femei însărcinate în timpul travaliului sau la naştere, a adăugat: „Și pe femeile care au peste 35 de ani le sfătuiesc, în primul, să nu se teamă de nașterea naturală. O femeie, indiferent de vârstă, dacă este bine pregătită, poate să aibă o naștere bună. Bine pregătită înseamnă că, în perioada de sarcină, femeia poate să mențină un anumit status al corpului ei, chiar dacă el suferă anumite modificări - mai ales la nivelul coloanei vertebrale, se modifică curburile coloanei - prin gimnastică, prin masaj, prin gimnastică acvatică și, bineînțeles, și punctual, prin exerciții de tonifiere a perineului pentru naștere. Deci, o mămică peste 35 de ani trebuie să înțeleagă că soluția pentru nașterea ei nu este operația cezariană, ci e, în egală măsură, ca pentru orice altă mămică, nașterea naturală”.
Trucuri pentru a ține durerea sub control Vania Limban a mai subliniat: „Ca orice pe lumea asta, atunci când vrei ca lucrurile să se petreacă așa cum îți dorești, trebuie să faci un mic sacrificiu, ceea ce înseamnă că, pe lângă această pregătire corporală, partea informațională e iarăși foarte importantă. După o naștere naturală, trebuie să știu cum să mă folosesc de beneficiile unor elemente, cum ar fi forța de gravitație, efectul apei la o anumită temperatură, în raport cu pozițiile pe care le adopt în timpul travaliului, să știu beneficiile masajului în timpul travaliului și să știu tot ceea ce ține de o naștere. Consider că operația cezariană este o opțiune, o alternativă atunci când sunt probleme legate de sănătatea mamei sau a copilului. Teama de naștere naturală înseamnă, de fapt, teama de durere, iar durerea poate să existe, în egală măsură, și la o cezariană. Femeia trebuie să învețe cum să-și țină sub control această durere și tot ceea ce am menționat mai înainte, legat de respirație, poziții, masaj, relaxare, sunt modalități prin care ea poate, pe de o parte, să își atenueze durerea, iar pe de altă parte, să scadă durata travaliului foarte mult”.
Unde poate fi găsită moașa Vania? Femeile care își doresc un bebeluș sau care sunt deja gravide și doresc sfaturi din partea renumitei moașe o pot găsi pe Vania Limban pe contul său personal de Facebook sau pe contul de Facebook al Active Center. Bineînțeles, o pot contacta și direct, la numărul de telefon 0722.288.856, pe adresa vania.limban@activecenter.ro, dar și pe site-urile activecenter.ro, epi-no.ro și magazinulmoaseivania.ro.
Vania Limban are numeroase stagii de pregătire la Universitatea de Vest a Angliei, la Spitalul General din Edinburgh, Scoţia, dar şi la Georgetown University, în America. În Belgia, s-a perfecționat în naşterea în apă. A lucrat în sala de naşteri a Spitalului Universitar, Bucureşti, iar din 2002, este manager la Active Center. În prezent, coordonează ca Wellness Manager programele Active Center şi lucrează ca şi colaborator la Maternitatea Regina Maria.
Surprize pentru mămici, daruri și premii la tombolă Workshop-ul de la Constanța, organizat de Kool Media, în parteneriat cu Librăria Cartureşti, a fost un succes, fapt reflectat și de numărul mare de participanți. „Sănătatea Gravidei şi a Mamei” este a doua manifestare din seria evenimentelor de parenting, în cadrul workshop-ului oferindu-li-se participantelor o mulțime de daruri, produse de cosmetică pentru cei mici și mămici, delicioase produse raw-wegan sau vouchere la tombolă, din partea sponsorilor: Cămara cu Merinde, Ana Aslan Hotels Spa, Centrul Medical LifeStyle, Darul Bunicii - pâine cu maia naturală, Yoga Joy Studio, Grădiniţa Căsuţa din pădure, Piscina Ondina.