Marti, 26 Noiembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Lunea Sfântului Duh şi Sfântul Iustin Martirul şi filozoful, cinstiţi pe 1 iunie

Articol publicat Luni, 01 Iunie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sursa foto: www.trilulilu.ro

Sursa foto: www.trilulilu.ro
Sursa foto: www.trilulilu.ro

Sursa foto: www.trilulilu.ro

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu...". Însă, în calendarele românești, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Potrivit crestinortodox.ro, se pare că această denumire a fost dată sub influența catolică. La catolici, Sfânta Treime e cinstită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh.

Se spune că la sinodul ecumenic, ținut în anul 381, la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl şi „este împreună cu Tatăl şi cu Fiul închinat şi mărit".

Sfântul Iustin Martirul şi filozoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100, din părinţi păgâni și a trăit în vremea împăraților romani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180), potrivit crestinortodox.ro.

A devenit creștin după ce a întâlnit un bătrân pe malul mării, care îi vorbea de Hristos. După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Prin deschiderea acestei școli, filosoful sarcastic Crescens devine duşmanul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților române că este creștin. Sfântul Iustin a deschis această școală în vremea persecuțiilor, atunci când creștinii se ascundeau ca să nu fie ucişi. Când a fost întrebat dacă renunță la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns: „Niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare”.

După denunțul lui Crescens, Sfântul Iustin primește moartea martirică prin tăierea capului, în ziua de 1 iunie. Acesta a fost unul dintre apărătorii credinţei creştine, trimițând două apologii: una împăratului Antonin, iar cealaltă senatului român. Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul” din Sacrofano, la mică distanță de Roma.

Astăzi, 1 iunie, îi cinstim şi pe: Sfinții Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioară, Ierax, Sfântului Mucenic Evelpist, Sfântului Mucenic Peon, Sfântul Mucenic Valerian, Sfântul Mucenic Firm şi Sfântul Mucenic Tespesie.