Se spune că e băutura faraonilor şi că era administrată lucrătorilor atunci când aceştia nu mai aveau randamentul dorit. Numele ei vine de la An - usturoi şi Tica - lămâie.
Aşa o fi, pentru că e răcoritoare, energizantă şi buuuuună şi, indubitabil, conţine usturoi şi lămâie! Recunosc că, în ciuda istoriei ţesute în jurul acesteie băuturi, eu am preparat-o pentru că m-au atras ingredientele, în care am mare încredere (pentru că niciodată nu au trădat efectele benefice cu care s-au făcut de poveste). M-am gândit că ar fi interesant să le alătur, urmând firul legendelor mistice, de data asta. Şi licoarea a avut succes! Fiul meu, un adolescent de 15 ani, pe vremea aceea, a acceptat-o cu încântare - „Hmmm, chiar e bună la gust" - şi a solicitat-o din nou, din proprie iniţiativă, după o pauză de o săptămână.
Cele necesare:
- patru lămâi mari, bine coapte, cu coaja mai subţire
- trei căpăţâni de usturoi
- doi litri de apă (de izvor sau apă fiartă şi răcită... ca ultimă opţiune)
- un borcan de sticlă de trei litri (eu am folosit o oală de lut)
- 1 m tifon (eu am folosit un ştergar nou de bucătărie)
Mod de făurire:
În primul rând, încărcaţi-vă cu bună dispoziţie, pentru că începeţi să pregătiţi o licoare magică!
Apoi, cu zâmbetul pe buze, trecem la partea mai tehnică.
- Spălăm lămâile, le ştergem şi le stoarcem pe îndelete.
- Pulpa şi coaja rămase se dau prin maşina de tocat cu mare dichis.
- Curăţăm usturoiul şi îl zdrobim cu mare drag (ca pentru mujdei).
- Toate cele de mai sus le punem în borcanul de sticlă şi adăugăm apa curată de izvor.
- Omogenizăm bine compoziţia cu zâmbetul pe buze.
- Se leagă borcanul la gură cu un tifon pus în două şi se ţine în frigider 72 de ore.
Nu trebuie să vă faceţi probleme pentru mirosul de usturoi - lămâia îl va face să dispară.
După cele trei zile (72 de ore), strecurăm conţinutul (se pot utiliza patru straturi de tifon) şi se pune în sticle etanşe. Nu folosiţi pet-uri, ci recipiente de sticlă cu un capac etanş.
Cum o savurăm:
Se administrează timp de șapte zile, de câte trei-patru ori pe zi (sau ori de câte ori simţiţi deschiderea), cu 30 de minute înainte de masă, 50 ml (cca două linguri mari). Urmează o pauză de o săptămână şi se reia procedura. Puteţi urma „cura" timp de cinci luni, apoi faceţi o pauză de două luni.
Beneficii:
Pe lângă faptul că este răcoritor şi energizant, acest preparat previne răceala, este tonic (şi efectele vor fi vizibile mai ales primăvara). Este un adevărat panaceu, fiind capabil să vindece aproape toate afecţiunile tractului gastro-intestinal şi disfuncţiile hepato-biliare (mai puţin calculoza biliară şi afecţiunile de vezică biliară).
Curăţă rinichii, dezinfectează căile urinare, vindecă stenocardia, restabileşte inima după infarctul de miocard, grăbeşte resorbţia cicatricelor postoperatorii.
Dacă se face masaj cu acest decoct la rădăcina părului şi se pun comprese, dispar senzaţiile de mâncărime şi mătreaţa.
În cazul mirosului neplăcut al gurii, se clăteşte gura cu decoct şi se şi înghit 1-2 guri. Preparatul curăţă intestinul subţire, înlătură avitaminozele şi constipaţiile.
De asemenea, este un remediu în scorbut şi în tuberculoze şi, deloc de neglijat, este o băutură magică, plină de savoare!