Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 13 noiembrie, Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă. Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. La fel ca în lumea satului românesc, și în zilele noastre, în toate regiunile țării, lăsatul secului adună la masă întreaga familie, care se ospătează din belșug, cu mâncare şi băutură.
Tot astăzi, credincioșii îi cinstesc și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care s-a născut în Antiohia, în jurul anilor 344 - 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia și retorica. Potrivit crestinortodox.ro, Ioan a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381) și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386). După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan a reformat cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere și a suprimat luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale împotriva corupției i-au adus mulți dușmani, iar cel mai aprig dintre aceștia a fost Teofil de Alexandria.
În cele din urmă, Ioan a fost trimis în exil la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Mării Negre. Nu a rezistat, însă, călătoriei și a trecut la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana, în Pont.
O parte din moaștele sale se află, momentan, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Se știe că Sfântul Ioan Gură de Aur a adunat într-un formular actele cultice și rugăciunile și a dat naștere Liturghiei care îi poartă numele și care este cel mai des folosită.
Sfântul Ioan este pomenit de trei ori pe an, pe 13 noiembrie, 27 și 30 ianuarie.