Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 1 Decembrie, Ziua Națională, iar în întreaga țară sunt organizate, cu acest prilej, parade şi diverse evenimente artistice.
Despre importanța evenimentului istoric de la 1 Decembrie 1918 Ziua de 1 Decembrie 1918 este evenimentul principal din istoria țării noastre, marcând Unirea Transilvaniei cu România, la Alba Iulia și momentul în care s-a cerut un singur stat naţional. Primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie și 4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.
Rezoluţia Unirii Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 Decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918, de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
Ziua națională a României a fost, între anii 1866-1947, pe 10 mai, apoi, între 1948-1989, pe 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
„Ziua de 1 decembrie este o poveste mai veche, chiar dacă, pentru noi, de puţină vreme, de doar 23 de ani, reprezintă Ziua Naţională. De aproape 100 de ani, a fost o festivitate care, în fiecare an, a însemnat foarte mult pentru România Mare de după 1918, deşi Ziua Naţională era cu totul alta. Era sărbătorită în luna mai şi dedicată regelui", a declarat istoricul Adrian Majuru, citat de Mediafax. Acesta a mai spus: „România nu s-a putut articula temeinic nici pe o suveranitate puternică până când nu a reuşit, în 1918, să aducă cu mare noroc şi Basarabia, Transilvania cu Bucovina, Banatul, Crişana şi Maramureşul".
Cum sărbătoresc românii, de Ziua Națională Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită în întreaga ţară. În Bucureşti, defilarea de 1 Decembrie va avea loc în Piața Constituției. Primii care vor defila în Piaţa Constituţiei, de la ora 11.00, vor fi cei 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale. Aceștia vor fi urmați de angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. Militarilor români li se vor alătura cei din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi SUA.
După parada de Ziua Națională, premierul Dacian Cioloș invită oamenii să viziteze Palatul Victoria. Sediul Guvernului va fi deschis între orele 11.00-16.00.
La Constanța se petrece cu fasole și cârnați Primăria municipiului Constanța și Consiliul Local invită pensionarii la picnicurile organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, în următoarele locații:
- Far - zona fântână arteziană;
- Zona Cet - pavilion de vară pentru pensionari;
- Parcul Tomis II;
- Parcul Tăbăcarie - interior Țara Piticilor;
- Casa de Cultură - pavilion de vară pentru pensionari.
Pensionarii vor fi serviți cu fasole cu cârnați, vin și băuturi răcoritoare și vor urmări programe artistice susținute de formații de muzică populară.