Unul dintre marii actori ai scenei de la malul mării, Alexandru Mereuță, împlinește, duminică, 14 iunie, respectabila vârstă de 88 de ani. Născut în anul 1927, la Bogdănești, în județul Suceava, însă „adoptat” de Constanța, maestrul este un reprezentant de seamă al zodiei Gemeni, predestinată artiștilor, longevității, cunoașterii, pasiunii pentru nou și frumos. Și iată că actorul Alexandru Mereuță nu se dezminte, jucând cu multă dăruire și energie și la respectabila vârstă pe care o împlinește. Pe scena Teatrului de Stat Constanța (TSC), artistul este întâmpinat cu bucurie de public și aplaudat în spectacolele „Scaiul”, „Omul, bestia şi virtutea”, „Escrocii” și „Trei surori”.
88 de ani de viață, 61 de ani de scenă În cariera sa artistică de nu mai puțin de 61 de ani, Alexandru Mereuță și-a iubit personajele precum proprii copii. A susținut numeroase roluri, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi. I-a interpretat convingător pe Procopie Colauzo din vestita piesă grecească „Papa se lustruieşte”, în regia lui Sică Alexandrescu, pe fabulosul Ianke, din „Tache, Ianke şi Cadâr” sau pe blajinul învăţător Grigore din „Muşcata din fereastră”. Neuitate rămân şi rolurile din „Romanţioşii”, „O noapte furtunoasă” , „Gaiţele” şi „Visul unei nopţi de iarnă”.
Teatrul de Stat Constanța îi urează maestrului „La mulți ani” și îi elogiază, într-un comunicat, rolurile și întreaga activitate artistică: „Sunt roluri dintre cele mai râvnite, pentru că sunt bine construite de autorii lor. De la actor la actor, imaginea lor diferă însă. Publicul e încântat să ia contact cu aceste mereu alte feţe ale aceluiaşi personaj, pentru că fiecare îi deschide noi căi de meditaţie. Iar elogiul pe care îl aduc actorului Alexandru Mereuţă este acela că, „copiii” lui n-au semănat cu nici unul dintre cei care i-au precedat, deşi sunt personaje întâlnite extrem de des în câmpul teatral, ori jucate simultan de mai mulţi actori în acelaşi teatru. Alexandru Mereuţă este un actor înzestrat cu talent şi cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-şi personajele ca pe propriicopii. Un moldovean cu inima largă, vibrând neostenit pentru toţi şi tot ceea ce îl înconjoară, este şi un sensibil recitator al versului eminescian”.